Sparks

A Sparks célja az, hogy megmutassa az európai embereknek, hogy hogyan vehetnek részt a tudomány és az innováció folyamataiban.

Miről van szó?

Az Európai Bizottság által támogatott Sparks projekt a hihetetlen gyorsan haladó tudományos innováció és a társadalom közötti űrt szeretné betölteni egy interaktív utazó kiállításon, és az azt kísérő 230 érdekfeszítő programon keresztül az Unió egész területén.  A  “Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” („Beyond the Lab: the DIY Science Revolution”) – kiállítás 2017. június 20-án nyit Budapesten és 2017. augusztus 16-ig tekinthető meg.

Azért, hogy a tudomány közelebb kerüljön a társadalomhoz, a Sparks a Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation, RRI) paradigmájának megfelelően minden fontos érintettet bevon, hogy együtt gondolkodjanak, kísérletezzenek és játsszanak a tudománnyal. Az egészségügy és az orvostudomány legújabb trendjeinek játékos és szórakoztató felfedezését animációs kisfilmek, látnoki erejű találmányok és folyamatosan frissülő közösségi média-fal szolgálja a kiállításokon. Az olyan kísérő programok, – mint például tudományos eszpresszók, részvételi tudományos kávéház és kreatív műhelymunkák – során pedig lehetőség nyílik arra, hogy az összegyűltek elsőbbséget élvező kutatási kérdéseket azonosítsanak, és együtt találjanak választ rájuk.

Hol lesz?

A „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállítást az Impact Hub Budapest látja vendégül.

A részvételi eseményeket ezen a weboldalon fogjuk meghirdetni; keresd őket a Híreink között.

Ki felel érte?

Bela Györgyi

Szabó Tamás

Lengyel Erzsébet

Még több (angol nyelvű) infóért, látogasd meg a projekt

Hivatalos weboldalát,
Facebook-oldalát,
Twitterét,
Google Plus profilját,
YouTube csatornáját,
És iratkozz fel a hírlevelére.

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...