Main picture
Publikáció

A diabétesz-hacker

A „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállításunk kapcsán bemutatjuk nektek Tim Omer-t, a diabétesz-hackert, aki belefáradt abba, hogy az orvosi kutatás és innováció nem az ő igényeit szolgálja.

Hasonlóan más 1-es típusú diabétesszel élő emberhez, Tim Omer teste nem képes inzulint előállítani. Tim azonban azok közé tartozik, akik maguk bütykölik meg és készítik el orvosi eszközeiket és alkalmazásaikat.

Az orvosok és az egészségügyi szervezetek sokszor figyelmeztetnek a csináld-magad megoldások veszélyeire, ám a Timhez hasonló diabétesz hackerek úgy vélik: ők tudják, hogy mi a legjobb a testüknek.  Küldetésük az, hogy a cukorbetegséggel járó költségeiket csökkentsék, és hogy olyan készülékeket hozzanak létre, amelyek jelenleg nem, vagy csak nagyon drágán lennének elérhetők az egészségügyi cégek kínálatában.

 

nagyítás
Photo: Angela Moore

 

Tim eszközei kifejlesztése közben a diabétesz hacker-közösség törekvéseire épített, akiket a #WeAreNotWaiting hashtaggel lehet megtalálni az interneten.

Tim ‘műhasnyálmirigye’ folyamatosan ellenőrzi a vérben lévő cukor mennyiségét, az így rögzített adatokat aztán egy jeladó továbbítja egy vevőkészüléknek. Tim egyik leglátványosabb alkotása  a Tic Tac-dobozba épített vevőkészülék, amely a karján lévő jeladó által küldött adatok fogadásáért és Tim okostelefonjára továbbításáért felelős. Az okostelefon alkalmazás kiszámítja, hogy Tim testének mennyi inzulinra van szüksége, amit végül Tim a csípőjén hordott pumpával ad be magának.

 

 

Tim most azon dolgozik más diabétesz hackerekkel együtt, hogy a pumpát összeköthesse az okostelefon-alkalmazással, hogy a pumpa automatikusan beadhassa majd a szükséges inzulin-mennyiséget.

Diabétesz? Meghackelve.

 

Gyere el te is a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” kiállításra a budapesti Impact Hubba június 20 és augusztus 16 között, hogy lásd Tim munkáját, és hogy még többet megtudj a hozzá hasonló újítókról és feltalálókról.

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél