Main picture
Publikáció

Sparks: „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” – kiállítás

Miénk az innováció, miénk a tudomány

A tudományt a tudósok művelik, ugye? Ahhoz, hogy feltalálj valamit, feltalálónak kell lenned, ez természetes. Vagy mégsem?

Pontosan ezekre kérdez rá a Sparks projekt keretében Budapesten június 20-tól augusztus 16-ig is látogatható „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” („Beyond the Lab: the DIY Science Revolution”) című kiállítás és kísérő programjai.

Mi a Sparks? A Sparks egy európai program, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

Ezért a Sparks emberi sorsokon keresztül olyan találmányokat és módszereket mutat be, amelyek a Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation, RRI) befogadó szempontjai szerint jöttek létre a gyors technológiai változásokat átélő egészségügy és orvostudomány területén.

 

 

Kik ezek a forradalmárok?

A kiállítás anyaga három fő megközelítés köré szerveződik, ezek: az egészség meghackelése, a civil tudomány és a csináld-magad biológia.

Az egészséget meghackelők között találjuk például az 1-es típusú diabétesszel élő Tim Omert, aki belefáradt abba, hogy a kutatás és innováció túl lassan halad, és nem az ő igényeit szolgálja. Így elkészítette a saját műhasnyálmirigyét, glükózmonitorát és jeladó- és -vevőkészülékét, amelyek a telefonjára értesítést küldenek, ha itt az ideje beadni az inzulint.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

A civil tudomány egyik képviselője Doreen Walther tudós, szúnyogszakértő, aki az ország amatőr szúnyogvadászaival dolgozik együtt, és akiktől évente többezer szúnyogot kap postán Németország minden tájáról. Az előfordulási helyek vizsgálatával nyomon követhetők a veszélyes és fertőző betegségeket hordozó szúnyogok.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

A csináld-magad biológusok nagy pártfogója pedig Pieter van Boheemen, aki amszterdami laborjában azon dolgozik, hogy gyakorlati műhelymunkákon és foglalkozásokon keresztül a biológiát mindenki számára elérhetővé tegye. A műhelyben rengeteg féle kísérlet folyik, köztük Pieter kutatása új antibiotikum-forrásokért.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

Tim, Doreen és Pieter történetén és munkáján kívül másokéval is megismerkedhetsz a kiállításon!

Interaktív programok

A kiállítást azonban több interaktív, beszélgetős és együtt gondolkodós program is kíséri majd, amelyeken elindulhat egy párbeszéd a hivatásos tudósok, innovátorok és a „laikus” emberek között arról, hogy miről is szól a tudomány és innováció, kik csinálhatják, kiknek csinálják, kiket képviselve.

Az Európa 29 országában látható kiállítás június 20-án, 15.00 és 17.00 óra között nyitja meg kapuit a fővárosban az ESSRG és az Impact Hub szervezésében; a különböző interaktív rendezvényekre azonban már előtte is várjuk az érdeklődőket. A kiállítás júliusban és augusztusban péntekenként látogatható.

Legyen a tudomány mindenkié!

 

Helyszín:

Impact Hub, 1053 Budapest, Ferenciek tere 2.

A kiállítás ideje:

2017. június 20. – augusztus 14.

További infók a weboldalunkon és az Impact Hub oldalán.

 

A projekt és a rendezvény nemzetközi oldalai:

Weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél