Main picture
Publikáció

Sparks a Múzeumok Éjszakáján

A Sparks kiállítás a Múzeumok Éjszakáján is látogatható 2017. június 24. 16–21 óra között.

 

Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány

 

A tudományt a tudósok művelik, ugye? Ahhoz, hogy feltalálj valamit, feltalálónak kell lenned, ez természetes. Vagy mégsem? Pontosan ezekre kérdez rá a Sparks projekt keretében Budapesten június 20-tól augusztus 16-ig látogatható „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” („Beyond the Lab: The DIY Science Revolution”) című kiállítás.

A kiállítás anyagát a londoni Science Museum biztosítja, és 29 országban kerül bemutatásra. Hazánkban 2017. június 20. és 2017. augusztus 16. között látogatható.

A Múzeumok Éjszakáján játékos, interaktív programok, citizen science applikációk, könyvsarok, érdekes műhelymunkák várják a fiatalabb látogatókat: Készíts Te is Neuront! Rakj össze 3D emberi test modelleket! Tudj meg többet a benned lakó mikrobákról!

Program:

Tárlatvezetés három időpontban: 16.30, 18.00, 19.30

Interaktív műhelymunkák – 16.30–20.00

  • e-NABLE Műhely: Robotkéz tervezés gyerekeknek
  • Citizen Science Műhely: Ismerj meg néhány érdekes projektet!
  • Érdekes feladatok a kisebbek számára

TEDxConversations tudományos filmklub

  • 16.30 – 17.30 Az egészség a XXI. században – a beszélgetés TEDx Nagykövete: Lukács Lajos
  • 18.00 – 19.00 A nők a tudományban – a beszélgetés TEDx Nagykövete: Krajcsovics Martina
  • 19.30 – 20.00 A tudomány demokratizálódása – a beszélgetés TEDx Nagykövete: Endrődy Eszter

Tudományos Eszpresszók:

  • 17.00 – 18.00 Mész és megcsinálod! A DIY és a “maker”-ség, innováció új szemléletben
  • 18.30 – 19.30 A civil tudomány a kutatás szolgálatában

A programokon való részvétel ingyenes, karszalag vásárlás nem lehetséges a rendezvényen! A kiállítás angol és magyar nyelvű! A múzeumok éjszakája programjai magyar nyelvűek!

 

 


Részletek:

Tárlatvezetés

Tudj meg többet a kiállítás szereplőiről! Az este során három időpontban lesz tárlatvezetés. 16.30 és 18.00 óra kezdéssel magyar nyelven és 19.30-kor (igény szerint) angol nyelven.


Interaktív műhelymunkák:

16.30 – 20.00 e-NABLE Műhely: Robotkéz tervezés gyerekeknek

Az e-NABLE Magyarország önkéntesei megmutatják, hogyan lehet egy 3D nyomtatott robotkezet összeszerelni végtaghiányos gyerekeknek. Azok, akik jobban szeretnek fantáziálni és tervezni, új ötletekkel segíthetnek a csoportnak. Szokatlan és merész példákkal inspirálnak majd, hogy láthatóvá váljon, egy protézis hogyan mutathat túl a funkcióján! A műhelymunka magyar nyelvű.

16.30 – 20.00 Citizen Science Műhely: Ismerj meg néhány érdekes projektet!

Gyere és ismerj meg néhány érdekes civil tudományos projektet! Lehetőség nyílik bálnahangok vagy galaxisok csoportosítására, és megismerkedhetsz néhány játékos civil tudományos projekttel. Megtudhatod, hogyan is válhatsz civil kutatóvá. A műhelymunka magyar nyelvű.

 

nagyítás
Fotó: Enabling the Future


TEDx Conversations tudományos filmklub

A TEDxConversations program alkalmával a kiállítás témájához kapcsolódó témák mentén szervezünk csoportos, konstruktív beszélgetéseket. Ezen az estén három TEDx Nagykövet három témát hoz nekünk, ezek:

16.30 – 17.30 Az egészség a XXI. században – a beszélgetés TEDx Nagykövete: Lukács Lajos

Az elmúlt időszakban soha nem látott mértékben nőtt a Földön az emberek várható életkora. Egy sor eredményt értünk el a technológiai fejlődéssel, a betegségek visszaszorításával, a jobb egészségügyi rendszerek kiépítésével. Ugyanakkor járványszerűen nő az elhízás, nem tudjuk, pontosan mit tartalmaznak az élelmiszerek, nő a talaj- és légszennyezés, magunkon érezzük a felgyorsult élettel járó stressz hatását, és az egészségügyi ellátórendszerekkel is sok probléma van. A technológiai fejlődés csodálatos dolgokra tesz képessé minket, de ennek a költségét egyre nehezebb mindenki számára biztosítani, szakadék kialakulása fenyeget a gazdagok és a szegények ellátása között. Sokak egyre tudatosabban tesznek egészségük fenntartása és javítása érdekében, és ezt sokszor az alternatív gyógymódokban, nem tudományosan bizonyított eljárásokban találják meg.

A lehetőségek tárháza széles, mindenki könnyen jut sokféle információhoz és sokak számára hit kérdése, hogy milyen úton indul el egészsége javítása érdekében. Az orvosok egészséggel kapcsolatos információs monopóliuma megszűnt, és ez új kihívást jelent mind az orvosok, mind az egészségtudatos emberek számára.  A beszélgetésben olyan kérdésekre keressük a válaszokat, mint pl.: Milyen változásokat élünk meg az egészséggel kapcsolatos szemléletünkben?  Mit várunk el az orvosoktól, az egészségügyi ellátó rendszertől? Mit teszünk, és mit tehetünk még az egészségünk érdekében? Milyen jó példákat látunk, amiket követnünk lehetne? Milyen olyan trendeket látunk, amik fontos változásokat fognak hozni számunkra ezekben a kérdésekben?

TED-Talk: Rishi Manchanda: Mitől betegszünk meg? Nézzünk szembe vele!

Rishi Manchanda egy évtizedig dolgozott orvosként Los Angeles déli részén, ahol rájött, hogy munkájának célja nemcsak a tünetek kezelése, hanem a kiváltó okok, azaz a bajok forrásánál ható tényezők megtalálása, mint a rossz táplálkozás, stresszes munka, kevés friss levegő, amelyektől páciensei megbetegszenek. Az előadás nyomatékosan arra inti az orvosokat, hogy a beteg életkörülményeire a vizsgálóhelyiségen kívül is figyelniük kell.

 

nagyítás
Fotó: Ryan Lash

 

18.00 – 19.00 A nők a tudományban – a beszélgetés TEDx Nagykövete: Krajcsovics Martina

A legmagasabb szintű tudományos pozíciókban kevés nővel találkozhatunk, és az elérhető elismerésekhez, díjakhoz, illetve a publikálás lehetőségéhez is kisebb arányban férnek hozzá. Ez is lehet az oka annak, hogy a női kutatók, mérnökök és informatikai szakemberek száma még mindig alacsonyabb, mint a férfiaké, különösen az üzleti világban. Miért fontos az, hogy nemtől függetlenül ismerjük el a nők és a férfiak tudását a technológiai innováció folyamatában, és hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket biztosítsunk, előítélettől és társadalmi elvárásoktól függetlenül? A beszélgetés során együtt keressük a válaszokat ezekre a kérdésekre.

TED Talk: Jocelyn Bell Burnell: Néhány reflexió a nők a tudományban témakörhöz: sokszínűség és kényelmetlenségek

Jocelyn Bell Burnell széles körben elismert kutató. A 20. század egyik legnagyobb csillagászati felfedezését tette, amikor 1960-as évek végén felismerte az első rádiós pulzárt, egyfajta neutroncsillagot. Felettese, Antony Hewish és egy másik kutató, Martin Ryle 1974-ben Nobel-díjat kapott ezért a felfedezésért, azonban Bell Burnell nem volt a díjazottak között. Az elutasítás indoka az volt, hogy csak a másodszerzője volt annak a cikknek, amelyben publikálták ezt a felfedezést. Számos kiemelkedő csillagász bírálta a döntést, de Bell Burnell töretlen elszántsággal tovább folytatta kutatói munkáját.

 

nagyítás
Fotó: InspireFest 2015

 

19.30 – 20.00 A tudomány demokratizálódása – a beszélgetés TEDx Nagykövete: Endrődy Eszter

A természet- és társadalomtudományok hatalmas befolyást gyakorolnak társadalmaink fejlődésére. Vannak, akik a jövő globális és egészségügyi kihívásaira adott tudományos válaszoknál a bizonyítékalapú, értékmentes tudomány fontosságát hangsúlyozzák. Mások a tudomány demokratizálására törekszenek. Sokan szorgalmazzák, hogy a tudomány finanszírozását is demokratikus döntéshozatal alá kellene vonni. De mit jelent a tudomány demokratizálása? Vajon itt az ideje, hogy demokratizáljuk a tudományt? A tudományt csak tudósok művelhetik? Ilyen, és hasonló kérdésekre keressük a válaszokat a beszélgetés során.

TED Talk: Lee Smolin: Tudomány és Demokrácia

Lee Smolin fizikus bemutatja, hogyan is működik a tudományos közösség: “harcolunk és vitatkozunk olyan keményen, ahogyan csak tudunk”, de mindenki elfogadja, hogy a tudósok következő generációja fogja eldönteni, hogy kinek van igaza. Szerinte így működik a demokrácia is.

 

nagyítás
Fotó: TED

 

A TED Talk filmjei angol nyelvűek magyar felirattal. A beszélgetések magyar nyelvűek.


Tudományos Eszpresszók

Mi a tudományos eszpresszó? A tudományos eszpresszó egy kb. 1 órás esemény, ahol a meghívott előadók röviden megosztják tudásukat az érdeklődőkkel egy tudományos témában, majd vitaindító kérdéseket tesznek fel a közönségnek. Ezután egy élénk beszélgetés kezdődik a téma különböző aspektusairól, amelynek végén mindkét fél jókedvűen és több ismeret birtokában áll fel az asztaloktól.

 

 

17.00 – 18.00 Mész és megcsinálod! A DIY és a ‚maker’-ség: innováció új szemléletben

Beszélgetőtársak: Fuchs Péter (makerspace.hu) és Bela Györgyi (ESSRG)

Biológiai kísérletek a laborokon kívül, magánlakásokban, közösségi terekben is végezhetők. Ha a biológiát garázsokba és pincékbe tesszük, akkor átértelmeződik ki a tudós és ki az amatőr. Új kutatási kérdések, szempontok merülhetnek fel, a korábbihoz képest egész más eszközök, módszerek kerülhetnek alkalmazásra, továbbá új hálózatok, együttműködések alakulhatnak ki. A do-it-yourself (DIY) biológusok a tudomány demokratizálódását ígérik, céljuk egy új, kollektív és nyílt tudományos forma létrehozása, hozzáférhetővé tenni a biológiát az állampolgárok számára. A DIY tudósok megkerülik a tudásmegosztás eddig kialakult egyetemi-ipari üzleti-tudományos média kapcsolatait és helyette különböző közösségi nyitott kommunikációs eszközök, pl. weboldalak, blogok, wikik, fórumok, videók segítségével ismertetik meg eredményeiket. A civilek a tudomány aktív alkotóiként lépnek fel, a betegek a DIY biológia által képessé válnak testük és betegségeik jobb megismerésére, karbantartására, és az eddiginél jóval aktívabb szerepet kaphatnak a saját kezelésükben.

18.30 – 19.30 A civil tudomány a kutatás szolgálatában

Az utóbbi időben egyre több tudós fordul segítségért az átlagemberekhez kutatásai során. Az okostelefonok és a közösségi hálók könnyű elérhetősége azt jelenti, hogy a civilek képesek adatokat gyűjtve, vagy online játékokon keresztül együtt dolgozni a tudósokkal bármilyen témában. Szép példák vannak arra, hogy az amatőr kutatók vagy az érdeklődő civilek miként kapcsolódnak be az invazív szúnyogok feltérképezésébe, a biodiverzitás monitorozásába, a proteinek, a galaxisok, a bálnahangok osztályozásába, hogyan segítik bizonyos betegségek (pl. Alzheimer) kutatását, vagy monitorozzák a légszennyezés vagy a zajterhelés mértékét. A civil tudomány azonban ennél még sokkal többet is jelenthet. Célja az, hogy új és érvényes tudást hozzon létre, új megközelítésmódokat és módszereket találjon ki, miközben a civileknek is teret ad a kibontakozásra.

Az eszpresszók magyar nyelvűek.

Legyen a tudomány mindenkié!

 

A helyszín és a közlekedés:

Impact Hub Budapest, 1053 Budapest, Ferenciek tere 2. Balra az első emeleten.

 

 

 

A rendezvény szervezői: ESSRG, Impact Hub Budapest, e-Nable Magyarország.

Az Európai Unió, Horizon H2020 kutatási és innovációs keretprogramja programja által finanszírozott rendezvény, Grant agreement No. 665825.