Main picture
Publikáció

A csináld-magad antibiotikum-vadászok

A június 20-tól látható „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállítás kapcsán bemutatjuk nektek Pietert, a csináld-magad biológust, aki a biológia demokratizálásán és a legújabb tudományos eredmények mindenki számára elérhetővé tételén dolgozik.

Amszterdam egyik legrégibb házában működik egy labor, tele házi készítésű mikroszkópokkal, Petri-csészékkel, és emberekkel, akik alkotnak és kísérleteznek.

A sürgés-forgás középpontjában Pieter van Boheemen áll, aki azon dolgozik, hogy gyakorlati műhelymunkákon és foglalkozásokon keresztül a biológiát mindenki számára elérhetővé tegye.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

Ezt a célt azonban nem csak Pieter Open Wetlab laboratóriumában valósítanák meg. Pieter és más csináld-magad biológusok egymás ötleteire építkezve és azokat online megosztva vásárolnak és guberálnak alapanyagokat a vaskereskedésektől egészen az eBayig mindenhonnan. Így jelentősen lefaraghatók a költségek, ezért egy labort közös műhelyekben vagy akár otthon is fel lehet építeni.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

A Wetlabben rengeteg féle kísérlet folyik, köztük Pieter kutatása új antibiotikum-forrásokért.

A csináld-magad antibiotikum projektjének célja, hogy kutatókat a világ minden tájáról vendégül látva, megoldást találjanak napjaink egyik legnagyobb egészségügyi kihívására, az antibiotikum-rezisztenciára.

Pietert aggasztja, hogy a növekvő antibiotikum-rezisztencia miatt a jelenlegi gyógyszereink hamarosan elveszíthetik hatásukat, ezért arra bátorít mindenkit, hogy új természetes antibiotikum-források után nézzenek.

Így lesz a biológia mindenkié.

 

Gyere el te is a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” kiállításra a budapesti Impact Hubba június 20 és augusztus 16 között, hogy lásd Pieter munkáját, és hogy még többet megtudj a hozzá hasonló újítókról és feltalálókról.

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél