Main picture
Publikáció

Sparks: Mi lesz a budapesti fák sorsa?

Június 20-án megnyitjuk a kiállítást. Addig viszont Budapest zöldfelületeinek jövőjéről gondolkodunk.

Gondolkodjunk együtt!

Június 20-ától látható Budapesten a „Beyond the Lab” című kiállítás az európai Sparks projekt keretében.

A Sparks emberi sorsokon keresztül olyan találmányokat és módszereket mutat be, amelyek a Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation, RRI) befogadó szempontjai szerint jöttek létre a gyors technológiai változásokat átélő egészségügy és orvostudomány területén.

A kiállítást azonban több interaktív, beszélgetős és együtt gondolkodós program is kíséri majd, amelyeken elindulhat egy párbeszéd a hivatásos tudósok, innovátorok és a „laikus” emberek között arról, hogy miről is szól a tudomány és innováció.

A több, kisebb kávé melletti beszélgetés, az ún. science espressók mellett azonban három nagyobb, többórás részvételi eseményt is rendezünk:

• egy scenario tervezői műhelyt,
• egy scenario workshopot, és
• egy fordított science cafét.

 

nagyítás
Fotó: Sulyok László

 

A téma: Budapest zöldfelületei és az egészség

Mindhárom esemény célja, hogy jobban megértsük, hogyan függ össze a budapesti zöldfelületek elhelyezkedése, kiterjedése, minősége, illetve használata a városi lakosság egészségével.

A nemzetközi szakirodalomban a városi egészség kapcsán sokszor emlegetett szempont a környezeti igazságosság. A szegényebb körülmények között élők például az extrém nyári hőhatások miatt többet szenvednek, hiszen a minőségi zöldfelületek kevésbé elérhetők számukra. Egy szlömös városrészben ritkábbak a zöldtetők és -falak vagy a hátsó kertek.

Azt tapasztaljuk, hogy a zöldfelületek, városi fák és kertek egészségügyi vonatkozásait legtöbbször nem vizsgálják, és ezért ezzel kapcsolatban érdemi párbeszéd nem folyik, holott egyértelműen szükség lenne rá.

Az elmúlt években több, nagyon jó hazai és külföldi kezdeményezés is elindult, amelyek segíthetnek abban, hogy azok az egészségügyi előnyök, amelyeket a zöld infrastruktúra kínál még szélesebb rétegek számára elérhetővé váljanak. A kiállítás melletti programok célja tehát az is, hogy ezeket a kezdeményezéseket egymással megismertessük, összekapcsoljuk.

 

nagyítás
Eredeti fotó: seelio.com

 

Mi történik a programokon?

A két scenariós program egymással összefügg. Az elsőn előkészítjük több tudomány- és szakterület képviselőjével, hogy milyen forgatókönyvekkel induljon a második fázis. A másodikon a már meglévő forgatókönyveket támpontként használva, civilek és átlagemberek bevonásával megtervezzük a budapesti zöldfelületek lehetséges jövőit. A munka végterméke egy konkrét, tudományosan megalapozott, emberközpontú cselekvési terv a fővárosnak.

A fordított science café a „rendes”, nem fordított science caféval szemben több gondolkodási, véleményezési lehetőséget ad a közönségnek. Míg egyébként a szakértők az előadásaik utáni közönségkérdésekre válaszolnának, addig ebben a verzióban egy rövid problémafelvetés után a szakértők kérdeznek, és a közönség válaszol. A végeredmény több kutatási útvonal-javaslat, amelyek kifejezetten az átlagemberek érdekeit veszik figyelembe, az ő értékrendjükön alapszik.

Hogy a tudomány és az innováció mindenkié legyen.

 

Minden érdeklődőt szívesen várunk, de kérünk mindenkit, hogy e-mailben vagy telefonon egyeztessenek velünk a szabad helyekről.

Az időpontok:

Április 11. 13:00–14:30 – Scenario tervezői műhely,
Május 15. 14:00–17:00 – Részvételi Tudományos Kávéház,
Szeptember                      – Scenario Workshop.

A helyszín:

Impact Hub, 1053 Budapest, Ferenciek tere 2.

A kiállítás ideje:

2017. június 20. – augusztus 16.

További infók az oldalunkon és az Impact Hub oldalán.

 

A projekt és a rendezvény nemzetközi oldalai:

Weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél