Main picture
Publikáció

Biolabor a táskában

A Sparks keretében Budapesten június 20-tól látható „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállítás kapcsán bemutatjuk nektek Bethant és Philippet, akik belefáradtak abba, hogy csak egy nagy laborban lehet komolyan dolgozni.

Bethan Wolfenden és Philipp Boeing már az egyetemen találkoztak. Hamar megtalálták a közös nevezőt: mindkettőjüket nagyon bosszantotta, hogy profi labor nélkül nem tudtak biológiai vizsgálatokat végezni. Ekkor alkották meg a laptop méretű dobozba sűrített laboratóriumi eszközt, a Bento Labet.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

A táskalabor három eszközt rejt magában, amelyek elengedhetetlenek a DNS vizsgálatához: egy centrifugát, egy PCR-készüléket (polimeráz-láncreakció) és egy elektroforézisért felelős egységet. Ezeket sokféle kísérletre lehet használni, a hamburgerben található lóhús kimutatásától kezdve az egyes emberi gének vizsgálatáig.

Azzal, hogy egy táskában már minden eszköz adott ahhoz, hogy bárhol molekuláris biológiai kísérleteket lehessen végezni, Bethan és Philipp valóra váltotta a hobbibiológusok és a szegényebb iskolák egyik álmát.

 

nagyítás
Fotó: Philip Steffan

 

Ennél azonban fontosabb, hogy az olcsó és hordozható Bento Lab segítségével a fejlődő országok rosszul felszerelt kórházaiban például diagnosztizálni lehet az évente 50-100 millió megbetegedést és 22 000 halálesetet okozó dengue-vírust. A Bento Lab tehát segíthet a betegség felismerésében és kezelésében, ezzel akár életeket is mentve.

Így lesz a biológia mindenkié.

 

Gyere el te is a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” kiállításra a budapesti Impact Hubba június 20 és augusztus 16 között, hogy lásd a Bento Labet, és hogy még többet megtudj a Bethanhoz és Philipphez hasonló újítókról és feltalálókról.

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél