A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

A hüvelyes növények hagyományos részei a táplálkozásunknak, a legtöbb nemzeti konyhában megtalálható olyan recept, amely bab, lencse vagy borsó felhasználásával készült. Amellett, hogy a hüvelyesek fehérjében és rostban gazdag − és zsírban szegény – táplálékot biztosítanak további előnyökkel is bírnak: népszerű és kiváló állateledelek és hatékonyan képesek a nitrogén megkötésére, a talajminőség javítására is.

Az Európai Unió által támogatott LegumES nemzetközi együttműködésben 12 ország 22 szervezete vesz részt, köztük egyetemek, kutatóintézetek, civilszervezetek és tanácsadócégek képviselői. Magyarországot az ESSRG és az Agri Kulti szervezetek képviselik. A LegumES projekt szándéka, hogy hozzájáruljon a legjobb gyakorlatok elterjedéséhez a hüvelyesekre alapozott, mezőgazdaságilag sokszínű növénytermesztési rendszerekben, valamint támogassa olyan módszertanok és eszközök elterjesztését, amelyek mérlegelik a hüvelyesek által nyújtott környezeti és gazdasági ES (ökoszisztéma-szolgáltatás) előnyöket.

A projektben az érintettek széles köre vesz részt, benne a hüvelyes növények mezőgazdasági termelői 42 gazdaságból, továbbá agronómusok, táplálkozási szakemberek, közgazdászok, társadalmi-gazdasági kutatók, valamint jogalkotók és uniós szakpolitikai döntéshozók. A LegumES olyan módszertanokat és eszközöket fejleszt és tesztel 4 éves együttműködése során, amelyek a hüvelyes növényekre épülő termelési rendszerek teljes életciklusát tekintve értelmezik azok hasznosságát termelői, régiós, EU-s és globális szinteken egyaránt. A projekt célja, hogy bemutassa a hüvelyes növényekben rejlő ökológiai előnyöket és gazdasági potenciált − elméleti és a gyakorlati munkában hasznosítható tudással − valamint, hogy támogassa a kapcsolódó szakpolitikák, jogszabályok és szabályozási eljárások kidolgozását. A projektben megvalósuló tevékenységek elősegítik a hüvelyesek beépítését a jövőbeli gazdálkodási rendszerekbe, valamint biztosítják a hüvelyeseken alapuló ökoszisztéma szolgáltatások nyomon követését. 

A projektben az ESSRG vezetésével valósul meg a hüvelyes növények termeléséhez kapcsolódó szakértői dialógus a szakpolitikai megoldásokról, továbbá részt veszünk a hüvelyesekre vonatkozó szakpolitikai eszközök azonosításában és a hüvelyesekre alapozott élelmiszer- és gazdálkodási rendszer fejlesztésére vonatkozó ajánlások megfogalmazásában.

A projekt (HORIZON-CL6-2023-BIODIV-01-16) az EU HORIZON kutatási és innovációs alapból kap támogatást.

Projektek

Összes megtekintése »

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...

Természetalapú megoldásokkal a közösségekért

Természetalapú megoldások a biológiai sokféleség és az éghajlati válság kezeléséhez szükséges társadalmi változások érdekében.

Bővebben...