Main picture
Publikáció

Civil tudomány, a tömeg ereje

A június 20-tól látható „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállítás kapcsán bemutatjuk nektek a civil tudományt, ezt a fontos, ám viszonylag új kutatási megközelítésmódot, amelyet több kiállítónk is magáénak vall.

Az utóbbi időben egyre több tudós fordul segítségért az átlagemberekhez kutatásai során. Az okostelefonok és a közösségi hálók könnyű elérhetősége azt jelenti, hogy a civilek képesek adatokat gyűjtve együtt dolgozni a tudósokkal bármilyen témában, kezdve az invazív szúnyogoktól egészen a légszennyezésig.

Ez a civil tudomány; ám ez ennél sokkal többet is jelenthet. Célja az, hogy új és érvényes tudást hozzon létre, hogy új megközelítésmódokat és módszereket találjon ki, miközben a civileknek is teret ad a kibontakozásra.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

Az emberek különböző szinteken vehetnek részt a tudományban.

Érintőleges részvétel közben az emberek csupán amolyan érzékelőkként viselkednek. Egy szinttel feljebb egy kiterjesztett hálózat tagjaiként működnek, és már értelmezik is az adatokat. Bátrabb partnerekként már a probléma meghatározásában is segítenek. És végül, a legteljesebb együttműködés során a kutatás minden lépésében közreműködnek.

Ez a megközelítés sok előnnyel jár, és mindkét fél sokat tanulhat vele.

 

 

De nem csak erről van szó: a civil tudomány a társadalom egészére is hatással lehet, mivel hozzájárulhat annak átlényegítő tanulásához.

Mi az átlényegítő tanulás? A tudatosság mély szerkezetváltása, melynek következtében megváltozik az, ahogyan magunkról, a természeti környezetről, az emberi társadalomról, és e három dolog egymásba kapcsolódásáról gondolkodunk.

És ez tényleg ilyen kicsi, szúnyogméretű dolgokból indul el.

Ez a tömeg ereje.

 

 

Gyere el te is a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” kiállításra a budapesti Impact Hubba június 20 és augusztus 16 között, hogy lásd azokat az újítókat és feltalálókat, akik a civil tudomány szellemében alkotnak.

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél