Environmental social science research group

Transzdiszciplináris megközelítéssel kutatunk a környezet- és társadalomtudományok határterületein.

Projektek

Összes megtekintése »

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Science Service a biodiverzitásért

A biológiai sokféleség csökkenése korunk egyik legsúlyosabb és legösszetettebb kihívása.

Bővebben...

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Hírek

Összes megtekintése »

Közös Jelek Kutatócsoport és Valóságlabor: a hallássérültek társadalmi beilleszkedésének elősegítése

Gálné Gabriella, a Közös Jelek Kutatócsoport és Valóságlabor kutatójának tollából olvashatunk a YouCount projekt szegedi esetéről.

Bővebben...

Muszáj figyelembe vennünk a természet értékeit, ha meg akarjuk állítani a bolygó pusztítását

A növekedés fókuszú értékrendünk áll a környezet pusztításának hátterében – állapította meg 82 kutató 13.000 tanulmány elemzésével. Az erről szóló jelentés, amit 139 ország kormányának delegáltjai fogadtak el, külön fejezetet szentel annak, hogy mit lehetne tenni a fenntarthatóbb és társadalmilag igazságosabb jövő érdekében. A jelentés vezető szerzői között magyar kutató is van, Kelemen Eszter, az ESSRG vezető kutatója. 

Bővebben...

A Szápári Ökofarmon készült, az azonnali.hu-n megjelent beszélgetésünk folytatása

Az azonnali.hu oldalon megjelent egy interjúnk, amit Palik Anikóval és Ferenccel, a Szápári Ökofarm és Biomalom tulajdonosaival készítettünk. Íme a beszélgetés folytatása:

Bővebben...

Kelemen Eszter az őrségi munkánkról a Klubrádióban

Kelemen Eszter a Klubrádió Ép ésszel című műsorában beszélt arról a munkánkról, amit 3 éve kezdtünk el az Őrségi Nemzeti Park munkatársaival, helyi gazdálkodókkal és más szereplőkkel közösen az Őrségben. Az együttműködés célja az, hogy az Őrség értékes rétjein gazdag növény- és állatvilág éljen a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatainak köszönhetően.

Bővebben...

Sajtótájékoztató keretében mutattuk be őrségi munkánkat

Sajtótájékoztató keretében mutattuk be a Contracts2.0 elnevezésű projektünkben végzett munkánkat melyben az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival, helyi gazdálkodókkal és más őrségi, vendvidéki szereplőkkel dolgozunk együtt. Az együttműködés célja az, hogy az Őrség értékes rétjein gazdag növény- és állatvilág éljen a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatainak köszönhetően.

Bővebben...
Hírek

Balázs Bálint, a Nyíregyházi Kosár és a Pipacs Pékség a Klubrádióban

Vezető kutatónkkal beszélgettek a Klubrádióban a rövid élelmiszerláncokban rejlő lehetőségekről. Balázs Bálint mellett kérdezték az egyik legrégebbi, legjobban működő kosárközösség, a Nyíregyházi Kosár szervezőjét, Zalatnay Lászlót is, illetve Fülöp Ádámot, a Pipacs Pékség egyik vezetőjét is.

Bővebben...