Environmental social science research group

Transzdiszciplináris megközelítéssel kutatunk a környezet- és társadalomtudományok határterületein.

26

Lezárt és futó projektek száma

98

Bevont kutatók száma összesen

11

Tavaly óta elnyert projektek száma

Projektek

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...

Hírek

Uncategorized

Részvételi akciókutatás a látássérült emberek természethez való viszonyáról

A Mércén 2023. december 23-án megjelent cikk

Mit jelent a természettel való kapcsolat a látássérült emberek számára? Hogyan tehetünk azért, hogy látássérültek akadálymentesen közlekedhessenek abban a természeti környezetben, ami mindannyiunké? A Közélet Iskolája részvételi akciókutatással foglalkozó interjúsorozatának harmadik részében  a szegedi Láthatatlan Zöld kutatócsoportot ismerhetjük meg. A részvételi akciókutatás folyamata során a csoport tagjai megoldásokat keresnek arra a kérdése is, hogy miként tehető akadálymentessé és befogadhatóvá egy részvételi kutatás látó és látássérült embereknek egyszerre.

A kezdeményezés két meghatározó tagjával, Ballai Anna Máriával és Mihók Barbarával beszélgetett Molnár Zóra, a Közélet Iskolája munkatársa.

A kutatás elindulását az Inspires projekt tette lehetővé.

Fotó: Bánsági Éva

Bővebben...

Út az élelmiszerrendszer átalakításához – videó

Gazdák, molnárok és pékek együttműködéséről szól ez a videó, akik összefogtak annak érdekében, hogy a pékségek polcaira a legmagasabb minőségű kenyerek és egyéb pékáruk kerüljenek. A minőség nemcsak az alapanyagokra (legfőképp a gabonára vonatkozik), hanem azokra a folyamatokra is, amelyekkel a gabonát megtermelik, majd leőrlik. A gazda-molnár-pék hálózatnak csak két szereplőjét mutatjuk be ebben a rövid filmben, ám rajtuk kívül számos más gazdálkodó és pék is a hálózat része Magyarország-szerte.

Bővebben...

Budapest élelmezése 2050-ben – közös víziónk

Idén novemberben a FoodCLIC Projekt keretében megrendeztünk egy vízió alkotó műhelymunkát Budapest Főpolgármesteri Hivatalának Klíma- és Környezetügyi Főosztályával közösen. Az élelmiszerrendszer különböző területein dolgozó szakemberek azon gondolkoztak közösen, hogy milyen legyen Budapest élelmezési környezete 2050-ben. Ennek a műhelymunkának a rövid összefoglalója olvasható itt, melynek során ötféle élelmiszer környezetről beszélgettünk.

Bővebben...
Hírek

Társadalmi innováció és civil társadalomtudomány részvételi filmmel – YouCount Országos Műhely Budapesten

A 2021 óta Siklósbodonyban tevékenykedő YouCount csapat a Vizualitás, cselekvés, részvétel – vizuális beavatkozások és részvételi kutatások című konferencián mutatta be módszertani eredményeit 2023. október 20-án.

A konferencián művészeti szakemberek, filmesek, társadalomkutatókat vettek részt különböző magyarországi egyetemekről, hogy áttekintést adjanak a vizuális társadalmi beavatkozások területén zajló társadalomtudományi programokról.

Bővebben...
Hírek

Egyszülős családok étkezési szokásait vizsgáltuk – elsőként az országban

Egyedülálló szülők táplálkozási környezetét vizsgáltuk, amelyből kiderült, hogy a szülők 85%-ának több pénzre, míg 28%-uknak több időre lenne szüksége ahhoz, hogy egészségesebben étkezzenek. Az egyedülálló szülők több mint kétharmada rendszeresen aggódik amiatt, hogy lesz-e elég pénze a tápláló ételek biztosítására. És majdnem minden ötödik megkérdezett nagyon rossznak vagy rossznak vallja az egészségi állapotát.

Bővebben...
Hírek

Közös Jelek Minikonferencia

Szeptember 22-én megrendeztük a YouCount projekt szegedi esettanulmányának bemutatkozó konferenciáját (national workshop), a Közös jelek Minikonferenciát. Az esemény az Environmental Social Science Research Group (ESSRG), az SZTE Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének együttműködésében került megrendezésre. A konferencián a kommunikációs akadálymentesítés jegyében írótolmácsolás és jelnyelvi tolmácsolás is biztosított volt.

Bővebben...