Main picture
Publikáció

Tudományos eszpresszó a társadalmilag felelős designról!

Társadalmilag felelős design: design az emberekért, emberek a designért @ 2017. május 31., 17.00–18.30

Miről van szó?

A design az anyagi világunk létrehozásának és fenntartásának egy fontos eszköze, amelynek messzemenő környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai vannak. A társadalmilag felelős design (vagy social design) eszmei alapjait és az abból következő tervezői hozzáállást a 20. század második felében rakták le olyan designerek és gondolkodók, mint pl. a jól ismert Victor Papanek.

Azóta egyre többet tudtunk meg a világ társadalmi problémáiról, ezért egyre több designer és nem designer számára vált egyaránt sürgetővé, hogy valódi problémákra valódi megoldások szülessenek. A design az elhallgatottak és elfeledettek érdekérvényesítő eszközévé is vált.

Ezen a délutánon erről fogunk beszélgetni.

Kikkel?

Meghívott előadóink Dobi Dóra és Boros Judit lesznek.

Dobi Dóra, design- és művészetelméleti szakember, az e-NABLE-nél szerzett tapasztalatait és tudását osztja majd meg arról, hogy mit jelent végtaghiányos gyerekeknek 3D-nyomtatott kezeket és karokat tervezni. Milyen az a design, amely nyílt forrású és hozzáférésű?

Boros Judit pedig service designerként a kortárs design belső logikájában és szemléletmódjában helyezi majd el a társadalmilag felelős designt: mi mindent jelenthet az, ha ma valaki valós társadalmi igényekre tervez?

A beszélgetés moderátora Szabó Tamás designteoretikus és környezettudománnyokkal foglalkozó szakértő, az ESSRG munkatársa.

Mi a tudományos eszresszó? A tudományos eszpresszó egy kb. 1 órás esemény, ahol a meghívott előadók röviden megosztják tudásukat az érdeklődőkkel egy tudományos témában, majd vitaindító kérdéseket tesznek fel a közönségnek. Ezután egy élénk beszélgetés kezdődik a téma különböző aspektusairól, amelynek végén mindkét fél jókedvűen és több ismeret birtokában áll fel az asztaloktól. Mindez egy kislétszámú, kávéházi környezetben, kávéval, teával, nassolni valóval.

Mikor és hol?

2017. május 31., 17.00–18.30,
Impact Hub Budapest, Ferenciek tere 2., első emelet, 2010 kapucsengő.

A tudományos eszpresszó szervezői:

ESSRG, Impact Hub Budapest, e-NABLE Magyarország.

Az eseményt a Sparks projekt keretében rendezzük, amelynek Beyond the Lab című kiállítása 2017. június 20.-tól lesz Budapesten látható.

További információ a rendezvényről és a kiállításról:

Sparks gyűjtőoldalunk

Bela Györgyi, bela.gyorgyi@essrg.hu

A Sparks projekt nemzetközi oldalai:

Weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél