Main picture
Hírek

Hüvelyes növények a fogyasztók szemével

Három napos rendezvényünkön a TRUE projekt eredményeit osztottuk meg.

A TRUE projekt a fenntartható agrárvállalkozások, a felelős termelésben érintett hazai és nemzetközi szakemberek és a fogyasztók számára rendezett budapesti eseményén a fenntartható táplálkozásról szóló legújabb eredményeinket mutattuk be. Hogyan járulnak hozzá a hüvelyes növények a fenntartható élelmezéshez? Hogyan népszerűsíthetjük az étrendünkben csekély szerepet játszó hüvelyes növényeket? Ezekre a fő kérdésekre kerestük a választ. A 11 ország 24 esettanulmányát felvonultató C-LIN (Continental Legume Innovation and Networking) rendezvény két fő szervezője a TRUE projekt két magyarországi tagja, az ESSRG és az AgriKulti.

A témát feldolgozó ismertetőnk a Kossuth Rádió Hajnal-Táj című műsorában 2018.09.13-án hangzott el:

 

Az első nap délutánján az A38 hajón Pecha Kucha előadások vezettek be a hüvelyes növények fogyasztásáról szóló leújabb eredményekbe. A résztvevők saját munkájukat pörgős hat perces előadásban ismertették:

A rendezvény második napjának a Budapesti Gazdasági Egyetem aulája adott otthont, amely kiemelt figyelmet fordít a felelős oktatás-kutatás mellett a tudatos és egészséges életmód népszerűsítésére is. Dr. Lugasi Andrea, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja elmondta: „A közösen rendezett TRUE C-LIN konferencia első állomása az ESSRG-vel való együttműködésünknek. Fenntartható Vendéglátás Kari Kiválósági Központunk stratégiája a turizmus-vendéglátás területén a tudományos ismeretek bővítése mellett a szemléletformálásra, az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítésére is nagy hangsúlyt helyez, amely így összhangban áll a TRUE projekt célkitűzéseivel.”

Délelőtt négy fontos témát emeltünk ki: a hüvelyes növényekből készült új termékek, a hazai fogyasztók ismeretei a táplálkozástudomány szemszögéből, a hüvelyes növényekből készült élelmiszer piaci lehetőségei, valamint a fogyasztást segítő szakpolitikák. Napközben poszterek mellett vitatták meg a résztvevők konkrét vizsgálataik és felméréseik eredményeit. Délután világkávéház módszerrel kisebb csoportokban került sor a tényleges innovációs lehetőségek számbavételére.

A hálózatépítő rendezvényen többek között jelen volt a hosszú évek óta fenntarthatóan gazdálkodó Szezon Kert és a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság, akik a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) részvételével egyedülálló kísérletbe fogtak az ESSRG és az AgriKulti koordinálásával. A projektben idén tavasszal 5 gazdaság vett részt, akik a NöDiK által biztosított hüvelyes mintákat ültettek el, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek arról, vajon melyik bab, borsó, lencse hogyan terem. A szervezők bemutatták a fenntartható gazdálkodókkal idén tavasszal elindított közös kísérletük eredményeit. Kiderült, hogy melyik bab, borsó, lencse hogyan termelhető a fenntarthatóság alapelveinek figyelembevételével. Szó esett a TRUE projekt magyar résztvevőinek távlati céljairól is, többek között a hüvelyesfogyasztás népszerűsítéséről a hazai csúcsgasztronómia szereplőinek bevonásával.

A TRUE projekt ráirányítja a figyelmet a hüvelyes növények fogyasztásának változatosságára és étkezésben betöltött szerepére, mint kiemelt fehérjeforrások. Kiváló alternatívát jelentenek a húsfogyasztással szemben, miközben a húsokhoz képest jóval kisebb vízfogyasztással termelhetők meg. A hüvelyesek termesztése javítja a talaj nitrogénmegkötő képességét, így ökológiai szempontból is üdvös.

Több előadás is rámutatott, hogy az elmúlt időszakban 30 ezer hüvelyes alapú termék jelent meg az EU piacán, amely hatalmas előrelépés ugyan, de még mindig nem elég ahhoz, hogy a bab, a borsó és a lencse igazán benne legyenek a köztudatban. Ezért kiemelten fontos a hüvelyesek innovatív módon történő népszerűsítése és terjesztése. A napot mindenesetre bizakodással és tervekkel zárták a résztvevők, egyetlen mondatban összefoglalva a lényeget: „Don’t worry, bean happy.”

A harmadik napon a balatoni kirándulás Fodor Lajos tanyájára vezetett, ahol a balatoni gasztrofőszereplő, a töreki bab értékesítési lehetőségeit a helyi termékekről híres Kistücsök étteremben vitattuk meg majd egy hüvelyes növényekből készltett menüsort is leteszteltünk.