Innovatív szerződések a kíméletes gazdálkodásért

Hatékonyabb szerződéses megoldásokra van szükség a környezetkímélő gazdálkodás ösztönzésére.

Hogyan valósítható meg ez?

A Contracts2.0 projektben arra keressük a választ, hogy milyen új intézményi ösztönzőkkel, innovatív szerződéses megoldásokkal lehet az európai gazdálkodókat fenntarthatóbb gazdálkodásra ösztönözni, amely lehetővé teszi a közjavak fenntartását és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. A projekt az új típusú, innovatív szerződéses megoldások vizsgálata révén a CAP 2027 utáni megújításához szeretne hozzájárulni. A Contracts2.0 nagy hangsúlyt fektet az EU különböző régiói között megfigyelhető sajátosságok, eltérő tájhasználati hagyományok, társadalmi – gazdasági – kulturális háttér, természeti adottságok figyelembe vételére. A Közép-Kelet-európai régióból Magyarországon kívül lengyel és szlovén partner vesz még részt a pályázatban, ám esettanulmány csak Magyarországon készül. A hazai kísérletnek tehát fontos szerepe lesz a régió sajátosságainak bemutatásában.

A Contracts2.0 projekt négy innovatív szerződéses megoldást, illetve azok hibridjeit vizsgálja:

  • eredményalapú szerződéseket, amelyekben a kifizetéseket a gazdálkodók által fenntartott közjavak – eredményindikátorok – alapján folyósítják;
  • kollektív – közösségen alapuló – szerződéseket, amelyeket gazdálkodók csoportjaival kötnek, s így a közjavak biztosítása tájszinten optimalizálható;
  • földbérleti szerződésekbe épített ösztönzőket, amelyek előírások és közvetlen pénzügyi ösztönzők (pl. alacsonyabb bérleti díj) formájában ösztönzi a gazdákat a közjavak előállítására; és
  • értéklánc alapú szerződéseket, amelyek a közjavak előállítását a magasabb áron értékesített (pl. védjeggyel, vagy más árumegjelöléssel ellátott) végtermék révén ösztönzik.

Magyarországról az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) és az ESSRG Kft. vesznek részt a projektben. Az ŐNPI egy ún. szerződéses innovációs műhelyt hoz létre a helyi érintettek aktív részvételével. Ez a műhely lesz az innovatív szerződéses megoldások megtervezésének, vizsgálatának a színtere. Az ESSRG Kft. kutatási feladatokat lát el, kiemelt feladata az innovatív szerződéses megoldások szakpolitikai illeszkedésének vizsgálata a közpolitikai innovációs műhelyekben. Emellett az ŐNPI-nél zajló részvételi folyamat kutatási hátterét is biztosítja (elsősorban társadalomtudományos, közgazdasági és részvételi kutatási módszerekkel).

A projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma: 818190 ).

Ki felel érte?

Pataki György

Megyesi Boldizsár

Projektek

Összes megtekintése »

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...

Természetalapú megoldásokkal a közösségekért

Természetalapú megoldások a biológiai sokféleség és az éghajlati válság kezeléséhez szükséges társadalmi változások érdekében.

Bővebben...

Jobb döntések a biodiverzitás és az emberek érdekében

Hogyan tudjuk megérteni és befolyásolni a biodiverzitást érintő döntéshozatali folyamatokat?

Bővebben...

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...