Main picture
Hírek

Új típusú szerződéseket kovácsolunk

Két izgalmas eseményünk zajlott ez év októberében a Contracts2.0 projekt keretei között. Bár eltérő közönséget – EU-s szintű szakértőket és döntéshozókat, illetve magyar szakértőket és helyi gazdákat – szólítottunk meg, mindkét program során az új típusú agrár-környezetgazdálkodási szerződések alkalmazhatóságát és a közös agrárpolitikába való illeszthetőségét jártuk körbe.2020. október 7-én az EU Green Week partner eseményeként szervezett webináriumot a Contracts2.0 konzorcium. Közel hatvan fő követte élőben a brit és a holland projektpartnerek online előadását az eredményalapú és az együttműködésre alapuló agrár-környezetgazdálkodási szerződések gyakorlati alkalmazásáról, majd vett részt az interaktív, több ország szakértőjét megszólaltató panelbeszélgetésekben. A gyakorlati tapasztalatok alapján mindkét szerződéstípus népszerű a gazdálkodók körében, bár az alkalmazhatóság függ az adott kulturális-társadalmi közegtől. Jól jelzi ezt, hogy a holland partnerek szerint a közösségi együttműködésen alapuló szerződéstípus – amelyben a gazdálkodói kollektíva közvetítő szereplőként, az állami szervek és a gazdák között helyezkedik el a kétajtósnak is nevezett támogatói struktúrában – egyik legfőbb sikerkritériuma, hogy a gazdák közötti együttműködések Hollandiában hosszú múltra tekinthetnek vissza. A sikeres példák ellenére mindkét szerződéstípusnál több kihívás is megjelenik, különösen, ha e szerződéseket nagyobb térléptékben, országos vagy EU-s szinten szeretnénk alkalmazni. Ilyen kihívás többek között a természetvédelmi célkitűzések közös és jól megalapozott megválasztása, a szerződések ideális hosszának a meghatározása, a képzések, tanácsadás és monitoring miatt esetlegesen megnövekedő tranzakciós költségek kezelése, vagy az eredmények teljesülésének monitorozása. A Contracts2.0 projekt kutatási elemei e kérdések tisztázásához is szeretnének hozzájárulni.

Október 12-15. között zajlott a Contracts2.0 második éves találkozója, ahol rövid videóban mutatkozott be az őrségi innovációs műhely. A videó az ESSRG youtube csatornáján megtekinthető.

A projekttalálkozó második napján a két magyar projektpartner, az ŐNPI és az ESSRG, személyes találkozót szervezett az új típusú agrár-környezetgazdálkodási szerződést megálmodó őrségi innovációs műhely, és a szerződések szélesebb körű alkalmazhatóságát vizsgáló közpolitikai műhely tagjainak részvételével. A nap első felében zajló, a gazdák együttműködési hajlandóságát kutató közgazdasági játékban azokat a keretfeltételeket beszéltük meg, amelyek a szerződés paraméterein keresztül változtathatók és összefogásra ösztönözhetnek (pl. kisebb vagy nagyobb csoportméret segíti-e jobban az együttműködést, szankcionálható-e a szabályszegő viselkedés a csoporton belül stb.). Podmaniczky László és Weisz Miklós a 2021-ben induló új Közös Agrárpolitika várható irányairól, a megnyíló lehetőségekről és a még nyitott kérdésekről beszélgetett a résztvevőkkel. Végül az online térben találkoztunk azokkal a projektpartnerekkel, akik az Őrséghez hasonlóan lehetőséget látnak az értéklánc alapú agrár-környezetgazdálkodási együttműködésekben.