Main picture
Publikáció

Öngyógyító betegek

A „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállításunk kapcsán bemutatjuk az egészség meghackelését, ezt az izgalmas szemléletmódot, amelyet több kiállító is magáénak vall.

Az egészségügyet korábban nem „hackelték” meg annyira, mint manapság: egy olyan kor kezdetén állunk, ahol az innovációt a betegek irányítják. Elérhetővé váltak testről adatokat gyűjtő alkalmazások, a 3D-nyomtatás technológiák és ezáltal a betegek egyre inkább önállóvá válnak a saját egészségük monitorozása és javítása területén.

Az emberek új, radikális módszereket fedeznek fel, amelyekkel vigyázhatnak az egészségükre és jobbá tehetik életüket. Képessé válnak arra, hogy saját testükkel kapcsolatban megfigyeléseket és kísérleteket végezzenek továbbá maguk számára hasznos orvosi eszközöket fedezzenek fel.

 

 

Ilyen kísérletező például Sara Riggare, akit 2003-ban Parkinson-kórral diagnosztizáltak. Hogy jó erőben maradhasson, betegségének szakértőjévé vált, és elkezdte megosztani tapasztalatait más betegekkel az interneten keresztül. Hordozható eszközök segítségével rögzíti pulzusát és alvásfázisait, figyeli a tüneteket, ami hasznos lehet  a személyre szabott a kezelése meghatározásához.

 

nagyítás
Fotó: Hakan Sjunnrsson, Neurosweden

 

Nehéz sorsának kovácsa lett Tal Golesworthy is, aki évtizedek óta egy genetikai eredetű, súlyos aorta-elváltozással él együtt. Azonban a tradícionális kezelések helyett inkább kifejlesztett egy alternatívát a mérnöki tapasztalataira alapozva.  Az ExoVasc egy személyre szabott, 3D-nyomtatóval elkészíthető aorta szilárdító anyagháló, amely tökéletesen illeszkedik minden beteg saját aortájára. TED előadásában részletesen is bemutatja ezt a fejlesztését.

 

nagyítás
Fotó: SWNS

 

 

Jó példa az öngyógyító betegre Lisa F. Crites is, aki 2009-ben emlőeltávolításon esett át; ezután találta fel a Shower Shirtöt. Mint minden nő, akin elvégezték ezt a beavatkozást, az orvosok tanácsára neki sem volt szabad zuhanyoznia, mert a nem steril csapvíz fertőzést okozhatott volna. Lisa ezért kitalált egy vízhatlan inget, amelyet a nők mára a világ több táján használnak a műtét után.

 

nagyítás
Fotó: The Shower Shirt

 

Az itt bemutatott emberek mindegyike szenvedélyesen hisz abban, hogy a páciensek átvehetik az irányítást a saját gyógykezelésük felett.

Arra bátorítanak mindenkit, hogy csatlakozzon online hálózatukhoz, és tegye magáévá a szakértő beteg szerepét, újragondolva az orvosi megoldásokat.

Így lesz a tudomány és az innováció mindenkié.

 

Gyere el te is a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” kiállításra a budapesti Impact Hubba június 20 és augusztus 16 között, hogy lásd azokat az újítókat és feltalálókat, akik az egészségük meghackelése közben öngyógyító betegekké váltak.

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél