Main picture
Publikáció

A tiszta levegő kampányosa

A június 20-tól látható „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállítás kapcsán bemutatjuk nektek Shaziát, a civil tudóst, aki a tiszta levegőjű londoni utcákért dolgozik.

London utcái a legszennyezettebb levegőjű európai utcák közé tartoznak. Shazia a város egyik szenvedélyesebb tiszta levegő kampányosa, és egy a többezer ember közül a világon, akik az otthonuk és a szomszédos környék levegőszennyezettségét vizsgálják különböző eszközökkel

 

nagyítás
Fotó: Elizabeth Dalziel,Greenpeace

 

A Shaziahoz hasonló, a hivatásos kutatókkal is gyakran együtt dolgozó civil tudósok tudományos eredményeket felhasználva dolgoznak környezetük minél jobb megismerésén, és érdekeik érvényesítésén.

Shazia más szülőkkel együtt, az I Like Clean Air („A tiszta levegőt szeretem”) nevű kampánycsoport részeként kezdett el dolgozni a brit fővárosban. A kisgyerekeket különösen veszélyezteti a légszennyezés, így ők feliratos pólókat hordva, rajzokat készítve és még egy tiszta levegőről szóló dallal is bekapcsolódtak a kampányba.

 

nagyítás
Fotó: I Like Clean Air

 

Shazia és az I Like Clean Air tagjai létrákra mászva diffúziós csöveket szereltek fel kelet-londoni lámpaoszlopokra. 2014 októberében felfedezték, hogy néhány utcán az éves nitrogén-dioxid határérték már négy hét alatt megdőlt. Ez azért fontos eredmény, mert a nitrogén-dioxid egy láthatatlan gáz, a kipufogó-gázok egyike, és különösen ártalmas a gyermekek egészségére.

 

nagyítás
Fotó: Angela Moore

 

Shazia azonban nemcsak a szomszédságában, hanem utazás közben is képes a levegő minőségét vizsgálni a BuggyAir érzékelővel, amit a kisfia babakocsijára erősít. A BugyAirt a Superflux designcég fejlesztette ki, hogy érzékelőivel és GPS-vevőjével feltérképezhetővé váljon a földközeli légszennyezés mértéke, amit aztán egy alkalmazás rajzol ki.

 

nagyítás
Fotó: BuggyAir

 

A tiszta levegőhöz és az egészséges gyermekkorhoz mindenkinek joga van, még a nagyvárosban is. Ha Shazián és a hozzá hasonlókon múlik, ez így is marad.

 

Gyere el te is a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” kiállításra a budapesti Impact Hubba június 20 és augusztus 16 között, hogy lásd Shazia munkáját, és hogy még többet megtudj a hozzá hasonló civil újítókról és feltalálókról.

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Facebook
Twitter
Google Plus
YouTube
Hírlevél