Main picture
Hírek

Podcast-sorozat az ökológiai közgazdaságtanról Pataki Györggyel

Az Új Egyenlőség magazin négyrészes podcast sorozatot készített vezető kutatónkkal, Pataki Györggyel az ökológiai közgazdaságtanról. A “riporter” Köves Alexandra, ökológiai közgazdász. Hallgassátok meg!

Első rész:

Micsoda egyáltalán az ökológiai közgazdaságtan, és hogyan határozza meg önmagát a főáramú közgazdasági paradigmákhoz képest? Pataki György ökológiai közgazdásszal Köves Alexandra az űrhajós- és a cowboygazdaság közötti különbségekről, az állandó állapotú gazdaság elképzeléséről és a növekedés határairól is beszélget.

A felvétel itt hallgatható meg:

 

Második rész:

Mit gondolkodnak az ökológiai közgazdászok a fenntarthatóság fogalmáról, és miért rázza ki a hideg a legtöbbjüket  a „fenntartható fejlődés” fogalmától? Erről is kérdezi Köves Alexandra Pataki Györgyöt.

A felvétel itt hallgatható meg:

 

Harmadik rész:

Meg lehet-e határozni, hogy mennyit ér egy pillangó vagy egy bengáli tigris? Szabad-e egyáltalán pénzben kifejezni a természet értékeit? Tud-e és akar-e a világ azért fizetni, hogy egy hektár esőerdő értékét ne a fakivágás, hanem a szén-dioxid-megkötés határozza meg? Erről is kérdezi Köves Alexandra Pataki Györgyöt.

A felvétel itt hallgatható meg:

 

Negyedik rész:

Az ökológiai közgazdaságtanban nagy hangsúlyt helyeznek az úgynevezett relokalizációra, vagy ökolokalizációra, ami megpróbálja a fogyasztási és termelési láncokat lehetőség szerint minél kisebb körben tartani annak érdekében, hogy egyrészt a költségek és hasznok ugyanannál a közösségnél jelentkezzenek, másrészt azért, hogy a gazdaság szervezése a lehető legnagyobb mértékben vegye figyelembe egy adott térség adottságait. Erről is beszélget Pataki György ökológiai közgazdásszal Köves Alexandra.

A felvétel itt hallgatható meg: