Main picture
Hírek

A növényi genetikai sokféleség megőrzésétől a közösségi biodiverzitás-menedzsmentig

A DYNAVERSITY egy természet- és a társadalomtudományokat összekötő, többszereplős kutatási projekt, amely a növényi genetikai sokféleség fenntartásában érdekelt helyi gazdálkodói és fogyasztói közösségeket vizsgálja és szervezi hálózatba.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Növényi Genetikai Források (angolul Plant Genetic Resources for Food and Agriculture) témájában érdekelt valamennyi fél számára lehetőséget biztosít a megjelenésre, kapcsolatépítésre, tudás- és tapasztalatcserére. A növényi genetikai sokféleség megőrzésének célja, hogy a növények változó környezeti és termesztési feltételekhez való alkalmazkodóképességét felhasználva felkutassa és elterjessze a klímaváltozás kihívásaihoz jól alkalmazkodó termesztett növényfajtákat.

 

 

Mindez összetett megközelítést igényel, amely az Élelmezési és Mezőgazdasági Növényi Genetikai Források fenntartható használatának átfogó stratégiájába is beépíthető.

 

A projekt partnerei

az Élelmezési és Mezőgazdasági Növényi Genetikai Források közös irányítására törekvő hálózatépítők:

 • Természettudományok: INRA (Franciaország)
 • Társadalomtudományok: SEED (Liège Egyetem, Belgium) és Environmental Social Science Research Group (Magyarország)
 • Közpolitika: Arcadia International (Belgium)
 • Vetőmaghálózatok: European Coordination Let’s Liberate Diversity (EU), Rete Semi Rurali (Olaszország)
 • Fogyasztók: URGENCI (A közösségi mezőgazdaság nemzetközi hálózata)
 • Nemzeti parkok: Federpachi (Olaszország)
 • Tudománykommunikáció: formicablu (Olaszország)
 • Nemzetközi fejlesztés: CIRAD (Franciaország)

 

Tudás- és tapasztalatmegosztás

A DYNAVERSITY tanácsadó és eredményeket terjesztő testületének résztvevői: Regine Andersen (Norvégia), Gauthier Chapelle (Belgium); Catrina Fenton (UK); Beate Koeller (Ausztria); Waltraud Kugler (Svájc); Rachel Lagiere (Franciaország); Lorenzo Maggioni (Olaszország); Jennifer Mc Connell (Írország); Pedro Mendes Moreira (Portugália); Gebhard Rossmanith (Németország); Bert Visser (Hollandia)

 

Céljaink

A növényi genetikai sokféleség fenntartásához szükség van azoknak a termesztési rendszereknek a megőrzésére, amelyek létrehozták a termesztett növényeink sokféleségét (ezt hívjuk in situ vagy on farm megőrzésnek), továbbá a növényi genetikai állomány másolatának génbanki elhelyezésére is (ezt hívjuk ex situ megőrzésnek). E két stratégia egymást kiegészítő dinamikus hálózata különösen fontos a termesztett növények vad változatai és a tájfajták fenntartásában.

 • Az európai in situ génmegőrzési kapacitás növelése a gazdálkodói és a kiskerti génmegőrzési tevékenységek tekintetében.
 • Az európai szereplők kulturális-politikai és társadalmi-gazdasági térképének felrajzolása. Az összes, in situ, on farm és ex situ génmegőrzés témájában érdekelt érintett, hálózat, helyszín és partnerség feltérképezése.
 • Az érintettek közti együttműködés elősegítését célzó tudás- és tapasztalat megosztás kialakítása.
 • Közös akciók és hálózatépítés, közösségi magbankok létrehozása és az on farm génmegőrzés szerepének segítése, pl. konkrét technikai segédletek kiadásával.
 • Az élelmiszer-hálózatok sokféleségének növelése érdekében az in situ és ex situ génmegőrzéssel foglalkozó közösségek közötti kapcsolatok javítása, képzések szervezése.
 • Egy olyan intézményi keretrendszer kialakításának támogatása, mely a helyi közösségekben elősegíti a dinamikus vetőmaghálózatok, illetve egy innovatív, részvételi, integrált döntéshozatali rendszer kialakítását. Cél a termesztési tevékenységek változatosságának megnövelése az élelmiszerláncon belül.

 

A DYNAVERSITY a dinamikus gazdálkodás és a kulcsszereplők együttműködési modelljeit keresi. Várható eredménye az érintettek közötti kapcsolódás, együttműködési lehetőségek és szinergiák felerősítése, egymás szervezeti és kapcsolati dinamikájának megértése. A DYNAVERSITY tevékenységein és kezdeményezésein keresztül gyarapodhat a környezeti-társadalmi tudásunk, valamint új vetőmag hálózatok és génmegőrzési gyakorlatok alakulhatnak ki.

Legutóbb az EU Research & Innovation Magazine mutatta be egy cikkben, hogy a fajtaválaszték beszűkülése milyen következményekkel jár. Balázs Bálint, az ESSRG ügyvezetője szerint termelők kiszolgáltatottságát mutatja, hogy a vetőmag-választást teljesen behatárolja a nagyvállalatok által teremtett kínálat:

’A gazdáknak nem marad egyéb lehetősége, mint a vetőmagot áruként megvásárolni. ahelyett, hogy ingyen a kulturális örökség részeként jutnának hozzá.’

A teljes interjú itt olvasható angolul: