EKLIPSE

Célunk, hogy kialakítsunk egy mechanizmust, mellyel a környezetet érintő döntések az elérhető legjobb tudásra épülhetnek.

Miről van szó?

Az EKLIPSE projekt keretében a partnerintézetek létrehoznak és folyamatosan fejlesztenek egy önfenntartó mechanizmust a tudomány, a szakpolitika és a társadalom párbeszédének előmozdítására, amely a projekt lezárulása után is fennmarad. A hosszú távú fenntarthatóság biztosítása érdekében a tágabb közösséggel együttműködve dolgozzuk ki a mechanizmus üzleti modelljét.

Víziónk középpontjában egy olyan rugalmas, tartós, ugyanakkor innovatív, fejlődésre ösztönző és etikus mechanizmus áll, amely elősegíti a biodiverzitást és ökoszisztéma szolgáltatásokat befolyásoló döntéshozatali folyamatok jobb megalapozottságát és megbízhatóságát. A működési modell és az azt felépítő szervezetek és folyamatok kialakítását követően a mechanizmust átadjuk a tágabb közösségnek.

 

 

 

Melyek az EKLIPSE fő tevékenységei?

A meglévő tudás szintetizálása

A döntéshozók felől érkező, a biodiverzitáshoz és az ökoszisztéma szolgáltatásokhoz kapcsolódó kérdések megválaszolása érdekében az EKLIPSE a már meglévő tudást (beleértve a tudományos és egyéb tudásformákat is) összegyűjtő és szintetizáló folyamatokat facilitál.

Kutatási szükségletek közös azonosítása

Az EKLIPSE segíti a biodiverzitáshoz és ökoszisztéma szolgáltatásokhoz kapcsolódó új kutatási kérdések integrálását a szakpolitikai diskurzusba és a kutatásfinanszírozásba.

A “hálózatok hálózatának” kiépítése

Az EKLIPSE olyan intézmények és egyének virtuális közösségét hozza létre, akik elkötelezettek a diszciplínákon átívelő közös munka iránt, és szeretnék közösen létrehozott tudásukat a biodiverzitáshoz és az ökoszisztéma szolgáltatásokhoz kapcsolódó döntéshozatali folyamatok szolgálatába állítani.

Tudomány mindenkinek

Az EKLIPSE ösztönzi a biodiverzitáshoz és az ökoszisztéma szolgáltatásokhoz kapcsolódó döntéshozatali folyamatokban és kutatásokban az állampolgárok részvételét, illetve a társadalmi párbeszédet.

Ki felel érte?

Pataki György

Bánsági Éva

 

Projektek

Összes megtekintése »

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...