Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?


Az ECONUTRI projekt az EU Green Deal támogatását tűzte ki célul, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkentse a műtrágyahasználatot. Az ECONUTRI jelentése “Innovatív koncepciók és technológiák az ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodásban”. Célja a talaj, a víz és a levegő szennyezésének megelőzése, mérséklése és megszüntetése. Különböző tudományágak szakértőiből és kutatóiból, magáncégekből, gazdálkodói szövetségekből és érdekelt felekből álló konzorcium hat kínai intézménnyel működik együtt, hogy hatékonyan támogassa és erősítse az Európa és Kína közötti tudományos együttműködést. A projekt az EU Green Deal azon célkitűzését segíti elő, amely 2030-ra legalább 20%-kal csökkenteni kívánja a műtrágyahasználatot, ezáltal felére csökkenti a negatív környezeti hatásokkal összefüggő tápanyagveszteséget.

Az ECONUTRI 24 innovatív technológiát tesztel és fejleszt tovább. Ezek a technológiák a tápanyagok és szerves anyagok újrahasznosításán, új gépeken és műtrágyákon, újszerű döntéstámogató rendszereken és újszerű tápanyag-gazdálkodási terveken alapulnak, amelyek a tápanyagveszteség csökkentését és a tápanyagfelhasználás hatékonyságának növelését célozzák.

Az ECONUTRI nyolc demonstrációs helyszínt hoz létre, és széles körű terjesztési, kommunikációs és hasznosítási tevékenységeket hajt végre a várt eredmények és technológiák hatásának maximalizálása érdekében. Az ESSRG fő feladata ebben a konzorciumban a társadalmi-gazdasági értékelés vezetése, valamint a szakpolitika feltérképezésében, és a döntéshozóknak szóló ajánlások kidolgozásában való közreműködés.

A projektet az Európai Unió Horizon Europe programja támogatja, szerződésszám 101081858. Időtartama: 2022. november – 2026. április.

Ki felel érte?

Balázs Bálint

Projektek

Összes megtekintése »

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...

Természetalapú megoldásokkal a közösségekért

Természetalapú megoldások a biológiai sokféleség és az éghajlati válság kezeléséhez szükséges társadalmi változások érdekében.

Bővebben...

Jobb döntések a biodiverzitás és az emberek érdekében

Hogyan tudjuk megérteni és befolyásolni a biodiverzitást érintő döntéshozatali folyamatokat?

Bővebben...

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...