Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?


Az ECONUTRI projekt az EU Green Deal támogatását tűzte ki célul, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkentse a műtrágyahasználatot. Az ECONUTRI jelentése “Innovatív koncepciók és technológiák az ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodásban”. Célja a talaj, a víz és a levegő szennyezésének megelőzése, mérséklése és megszüntetése. Különböző tudományágak szakértőiből és kutatóiból, magáncégekből, gazdálkodói szövetségekből és érdekelt felekből álló konzorcium hat kínai intézménnyel működik együtt, hogy hatékonyan támogassa és erősítse az Európa és Kína közötti tudományos együttműködést. A projekt az EU Green Deal azon célkitűzését segíti elő, amely 2030-ra legalább 20%-kal csökkenteni kívánja a műtrágyahasználatot, ezáltal felére csökkenti a negatív környezeti hatásokkal összefüggő tápanyagveszteséget.

Az ECONUTRI 24 innovatív technológiát tesztel és fejleszt tovább. Ezek a technológiák a tápanyagok és szerves anyagok újrahasznosításán, új gépeken és műtrágyákon, újszerű döntéstámogató rendszereken és újszerű tápanyag-gazdálkodási terveken alapulnak, amelyek a tápanyagveszteség csökkentését és a tápanyagfelhasználás hatékonyságának növelését célozzák.

Az ECONUTRI nyolc demonstrációs helyszínt hoz létre, és széles körű terjesztési, kommunikációs és hasznosítási tevékenységeket hajt végre a várt eredmények és technológiák hatásának maximalizálása érdekében. Az ESSRG fő feladata ebben a konzorciumban a társadalmi-gazdasági értékelés vezetése, valamint a szakpolitika feltérképezésében, és a döntéshozóknak szóló ajánlások kidolgozásában való közreműködés.

 

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Science Service a biodiverzitásért

A biológiai sokféleség csökkenése korunk egyik legsúlyosabb és legösszetettebb kihívása.

Bővebben...