Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?


Az ECONUTRI projekt az EU Green Deal támogatását tűzte ki célul, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkentse a műtrágyahasználatot. Az ECONUTRI jelentése “Innovatív koncepciók és technológiák az ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodásban”. Célja a talaj, a víz és a levegő szennyezésének megelőzése, mérséklése és megszüntetése. Különböző tudományágak szakértőiből és kutatóiból, magáncégekből, gazdálkodói szövetségekből és érdekelt felekből álló konzorcium hat kínai intézménnyel működik együtt, hogy hatékonyan támogassa és erősítse az Európa és Kína közötti tudományos együttműködést. A projekt az EU Green Deal azon célkitűzését segíti elő, amely 2030-ra legalább 20%-kal csökkenteni kívánja a műtrágyahasználatot, ezáltal felére csökkenti a negatív környezeti hatásokkal összefüggő tápanyagveszteséget.

Az ECONUTRI 24 innovatív technológiát tesztel és fejleszt tovább. Ezek a technológiák a tápanyagok és szerves anyagok újrahasznosításán, új gépeken és műtrágyákon, újszerű döntéstámogató rendszereken és újszerű tápanyag-gazdálkodási terveken alapulnak, amelyek a tápanyagveszteség csökkentését és a tápanyagfelhasználás hatékonyságának növelését célozzák.

Az ECONUTRI nyolc demonstrációs helyszínt hoz létre, és széles körű terjesztési, kommunikációs és hasznosítási tevékenységeket hajt végre a várt eredmények és technológiák hatásának maximalizálása érdekében. Az ESSRG fő feladata ebben a konzorciumban a társadalmi-gazdasági értékelés vezetése, valamint a szakpolitika feltérképezésében, és a döntéshozóknak szóló ajánlások kidolgozásában való közreműködés.

A projektet az Európai Unió Horizon Europe programja támogatja, szerződésszám 101081858. Időtartama: 2022. november – 2026. április.

Projektek

Összes megtekintése »

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...