Main picture
Hírek

Részvételi kutatás 13 magyar kistermelő és szántóföldi gazda részvételével

2022 novemberében a RADIANT projektpartnerei egy kutatási felhívást dolgoztak ki és tettek közzé Európa-szerte a termelők aktív bevonása érdekében. 2023 februárjától olyan 13 magyar termelőt támogat a program, akik jártasak az alulhasznosított növények termesztésében, értékesítésében, és szeretnék tapasztalataikat másokkal megosztani. A közel egy éves programban a termelők egy-egy alulhasznosított növényre vonatkozó termesztési eljárásokról, kihívásokról, sikerekről és értékesítési megoldásokról számolnak be.

A részvételi kutatás programját a RADIANT projekt keretében Czeglédi Alexandra, az ESSRG kutató munkatársa koordinálja. A RADIANT egy 4 éves kutatási projekt, amelyet az Európai Bizottság Horizon 2020 programja finanszíroz. Célja, hogy feltárja az alulhasznosított termesztett növények értékét, és elősegítse a termesztett növények változatosságán alapuló dinamikus értékláncok létrejöttét. A kutatás olyan termesztési és marketing megoldásokat vizsgál, amelyekkel jövedelmezővé és hatékonyabbá válhat a jelenleg alulhasznosított kultúrnövényeink termesztése és rugalmas értékláncokba szervezése.

Mi minősül alulhasznosított növénynek?

Az alulhasznosított növények elhanyagolt, a piaci forgalomból kimaradt, értékes fajok, fajták vagy kultúrnövények, amelyeket egy adott földrajzi, társadalmi és gazdasági környezetben csak korlátozottan használnak. Az alulhasznosított tehát nem egy jól körülhatárolható kategória, régiónként eltérő lehet egyes kultúrnövények megítélése. Például, amíg Spanyolországban a csicseriborsó egyre elterjedtebb hüvelyes, addig a magyarországi kontinentális régióban kevesen foglalkoztak a termesztésével. A RADIANT programban jelenleg kettő gazdálkodó kísérletezik a munkaerő-igényes csicseriborsóval.

Az alulhasznosított növények központi szerepet játszanak az éhezés, az alultápláltság és az egyenlőtlenségek elleni küzdelemben, ám a befektetők, a kutatóintézetek és a politikai döntéshozók gyakran figyelmen kívül hagyják a bennük rejlő lehetőségeket. A mezőgazdasági rendszerek diverzifikálását, rugalmas agrár-ökoszisztémák létrehozását, az étrend változatosságát, valamint dinamikus, gazdaságilag életképes értékláncok kialakítását éppen ezek kínálják, akár takarmány, élelmiszer és nem-élelmiszer felhasználás céljából.

A RADIANT projektben az alulhasznosított növények három fő csoportját választották ki a kutatók, amelyek közül a programban részt vevő termelők saját igényeik és tudásuk szerint választhattak növénykultúrát:

  • hüvelyesek (például: fehér csillagfürt, faba bab, takarmánynövények, bambara földimogyoró, lencse, szárnyasbab, közönséges bab tájfajták), 
  • gabonafélék (például: búza tájfajták, kukorica tájfajták, rókafarkú köles, árpa tájfajták) és
  • a veteményeskertek növényei (például: paradicsom tájfajták, alternatív levélzöldségek, hagyományos gyümölcsfák – cseresznye, alma, körte, füge, szentjánoskenyérfa, szilva).

Kik vesznek részt a kutatásban?

A kutatók három természetföldrajzi övezetet átkarolva szervezték meg a termelők toborzását és bevonását, az atlanti, a mediterrán és a kontinentális térségben. Az atlanti csoportot a James Hutton Institute (Skócia, Dundee), a mediterrán csoportot az Institute of Sustainable Agriculture (Spanyolország, Cordoba) és a  kontinentális csoportot az ESSRG koordinálja Budapestről. A kontinentális csoportban a 13 magyar termelő mellé, egy szerb, egy bolgár és egy német gazda is bekerült. 

A részvételi programban a termelők egy vagy kettő, a saját gazdaságukban / kertjükben már termesztett vagy a tesztelés időszakában vetett alulhasznosított növényről havi rendszereséggel vezetnek rövid naplóbejegyzéseket. Emellett az adatgyűjtés kiterjed a táplálkozási és egészségügyi jellemzőkre, az agrár-ökoszisztéma tulajdonságaira (pl. talajminőség, beporzás), és a kereskedelmi lehetőségekre. A termelők egy önkéntes csoportja az adatgyűjtés mellett kreatív fotózásra és havonta frissülő fotódokumentáció készítésre is vállalkozott.

Miután a mintaterületek kialakításra kerültek, az alulhasznosított növényekkel foglalkozó RADIANT kutatók segítenek a szükséges adatok rendezésében, adatok rögzítésében és a teszteléskor felmerülő problémáinak megoldásában. Czeglédi Alexandra kutató kiegészítő interjúkat készít a programhoz csatlakozó gazdákkal a program első és lezáró szakaszában, hogy az ESSRG és a RADIANT projektpartnerek is jobban megismerjék, milyen környezeti, társadalmi, gazdasági kihívások sodrában termelik a magyar kistermelők és a szántóföldi gazdák az alulhasznosított és gyakran elfeledett növényeket.

A részvételi programhoz csatlakozott gazdaságok és kertek listája a termelők által tesztelt alulhasznosított növényekkel kiegészítve:

Gazdaság / kert
Alulhasznosított növény(ek)
Bolvári Biokert
tarlórépa
Csoroszlya-Farm Kft.
Olga, Dónia, Bori csicseriborsó
Fajfenntartó gazdaság
Novum és király búza
Káoszkert
White Russian, Western Front, Kapral, Scarletszibériai kel
MagosVölgy Ökológiai Gazdaság
Aquadulce Claudia lóbab
Orsiherba Biokert
Legend és jászberényi tájfajta paradicsom, Un Metro és  Canetti méteres bab
Pallagvölgyi Biokert
Kerti laboda
Polz családi gazdaság
Pátrohai szabad elvirágzású kukorica
Premium Fruit Kft.
cseresznye
Sudár Birtok 
Dónia csicseriborsó
Szezon Kert
Jászberényi tájfajta és Fagiolino Dolico di Veneto bab
Terápiás Kert 
Töki tájfajta spenót
Zsámboki Biokert 
Fino és Preludio édeskömény, Leonardo cikória saláta