Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat – ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

A mezőgazdasági- és élelmezési célú növényfajok tájfajtái, házikerti fajtái, termesztésből kiszorult fajtái nemcsak ritkák, mára a veszélyeztetett kategóriába sorolandók, mivel tudatos fenntartás és megőrzés, illetve célzott támogatás nélkül eltűnnek. A projektben kiválasztott – élelmezési és nem élelmezési célra szánt – alulhasznosított növénytípusok (gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök) fajtatulajdonságait, agroökológiai előnyeit és funkcionális sokféleségét fogjuk jellemezni.

 

 

Célunk, hogy jobban megismerjük a jelenleg alulhasznosított növények egészségi és környezeti előnyeit, és kézzelfoghatóvá tegyük, hogy milyen széleskörűen illeszthetők be a táplálkozásba. Az értékláncok szereplőivel közösen keressük azokat a lehetőségeket, amelyek alulhasznosított növényeken alapuló termesztési rendszerekhez vezetnek. Feltárjuk e rendszerek ökoszisztéma-szolgáltatásait és agronómiai előnyeit. Számos kísérletben, többféle agroökológiai termelési rendszerben (biogazdálkodás, permakultúra) tesztelünk alulhasznosított termesztett növényeket – 20, úgynevezett “Aurora mintafarm”-on.

 

A RADIANT projekt az alulhasznosított növények termesztésének értékét szeretné javítani azzal, hogy a termesztésbe vonás lehetőségeit felméri. Mindehhez gazdálkodók, kereskedők, és fogyasztók közötti kapacitásépítés is szükséges, amelyhez a projekt marketing eszközökkel, üzleti tervezéssel járul hozzá. A projekt eredményeképpen döntéstámogató rendszer segíti e dinamikus értékláncokat.

A projektben az ESSRG felelős azoknak a szakpolitikai lehetőségeknek a feltérképezésért, amelyek az alulhasznosított növények helyi, regionális, országos és EU szintű elterjesztését segítik elő. Kulturális örökség értékén túl, e jelenleg még alulhasznosított növények szakpolitikai jelentőségét éppen az adja, hogy mennyire alapvető a szerepük élelmezés- és élelmiszerbiztonságunk szempontjából. Vagyis kifejezetten nemzetbiztonsági érdek és állami feladat az agrár- és élelmiszer rendszerünk sérülékenységének (kitettségének) minimalizálása. Hazánkban 2019-ben indult el a génmegőrző intézmények támogatása (összesen 12,3 milliárd forint állami támogatással) a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot (NBGK) intézményes szerepvállalásával. A jelenleg támogatásban részesülő növényfajok listája itt olvasható.

A jelenleg alulhasznosított növények elterjedésének fő ígérete, hogy csökkenti a “termesztési rést” a legnépszerűbb és az alulhasznált növények között, illetve a “tápérték rést” a leginkább fogyasztott élelmiszerek és az egészséges életmódhoz szükséges élelmiszerek között. Ennek érdekében a projekt 45 gazdálkodót kért fel arra, hogy a termesztésbe illessze be az alulhasznált kultúrákat, vegyen részt különböző adaptív agrobiodiverzitás-fenntartást segítő eszközök fejlesztésében.

Magyar esettanulmányok

Szezonkert, Páty: zöldségfajták, hüvelyesek, ehető virágok, saláták, fűszernövények. Élelmiszer-önellátás és gazdaságból történő értékesítés.

Pipacs pékség, Budapest: alakor, tönke és kamut fajtákból és keverékeikből készült kenyerek és péktermékek.

A konzorcium munkájában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mellett 29 szervezet vesz részt 12 országból (Portugália, Szlovénia, Egyesült Királyság, Magyarország, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Németország, Írország, Bulgária, Hollandia, Ciprus).

A RADIANT projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma: 101000622).

Ki felel érte?

Kelemen Eszter

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...

Contracts2.0

Az agrárgazdaság számos környezeti közjószág előállítására és fenntartására képes. A tájhasználati döntések során azonban legtöbbször a piacosítható termékek előállítása kerül előtérbe, ami gyakran aláássa a közjavak - pl. a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképesség, az ökoszisztéma szolgáltatások, vagy a biodiverzitás - fenntartását. A mezőgazdaság által előállított piaci termékek és közjavak közötti egyensúly megteremtésére olyan célzott közpolitikai intézkedésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a társadalom jóllétéhez elengedhetetlen közjavak fenntartását.

Bővebben...