Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

Az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat – ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

A mezőgazdasági- és élelmezési célú növényfajok tájfajtái, házikerti fajtái, termesztésből kiszorult fajtái nemcsak ritkák, mára a veszélyeztetett kategóriába sorolandók, mivel tudatos fenntartás és megőrzés, illetve célzott támogatás nélkül eltűnnek. RADIANT projektünkben a kiválasztott – élelmezési és nem élelmezési célra szánt – alulhasznosított növénytípusok (gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök) fajtatulajdonságait, agroökológiai előnyeit és funkcionális sokféleségét fogjuk jellemezni.

 

 

Célunk, hogy jobban megismerjük a jelenleg alulhasznosított növények egészségi és környezeti előnyeit, és kézzelfoghatóvá tegyük, hogy milyen széleskörűen illeszthetők be a táplálkozásba. Az értékláncok szereplőivel közösen keressük azokat a lehetőségeket, amelyek alulhasznosított növényeken alapuló termesztési rendszerekhez vezetnek. Feltárjuk e rendszerek ökoszisztéma-szolgáltatásait és agronómiai előnyeit. Számos kísérletben, többféle agroökológiai termelési rendszerben (biogazdálkodás, permakultúra) tesztelünk alulhasznosított termesztett növényeket – 20, úgynevezett “Aurora mintafarm”-on.

 

A RADIANT projekt az alulhasznosított növények termesztésének értékét szeretné javítani azzal, hogy a termesztésbe vonás lehetőségeit felméri. Mindehhez gazdálkodók, kereskedők, és fogyasztók közötti kapacitásépítés is szükséges, amelyhez a projekt marketing eszközökkel, üzleti tervezéssel járul hozzá. A projekt eredményeképpen döntéstámogató rendszer segíti e dinamikus értékláncokat.

A projektben az ESSRG felelős azoknak a szakpolitikai lehetőségeknek a feltérképezésért, amelyek az alulhasznosított növények helyi, regionális, országos és EU szintű elterjesztését segítik elő. Kulturális örökség értékén túl, e jelenleg még alulhasznosított növények szakpolitikai jelentőségét éppen az adja, hogy mennyire alapvető a szerepük élelmezés- és élelmiszerbiztonságunk szempontjából. Vagyis kifejezetten nemzetbiztonsági érdek és nemzetállami feladat az agrár- és élelmiszer rendszerünk sérülékenységének (kitettségének) minimalizálása. Hazánkban 2019-ben indult el a génmegőrző intézmények támogatása (összesen 12,3 milliárd forint állami támogatással) a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot (NBGK) intézményes szerepvállalásával. A jelenleg támogatásban részesülő növényfajok listája itt olvasható.

A jelenleg alulhasznosított növények elterjedésének fő ígérete, hogy csökkenti a “termesztési rést” a legnépszerűbb és az alulhasznált növények között, illetve a “tápérték rést” a leginkább fogyasztott élelmiszerek és az egészséges életmódhoz szükséges élelmiszerek között. Ennek érdekében a projekt 45 gazdálkodót kért fel arra, hogy a termesztésbe illessze be az alulhasznált kultúrákat, vegyen részt különböző adaptív agrobiodiverzitás-fenntartást segítő eszközök fejlesztésében.

Magyar esettanulmányok

Szezonkert, Páty: zöldségfajták, hüvelyesek, ehető virágok, saláták, fűszernövények. Élelmiszer-önellátás és gazdaságból történő értékesítés.

Pipacs pékség, Budapest: alakor, tönke és kamut fajtákból és keverékeikből készült kenyerek és péktermékek.

A konzorcium munkájában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mellett 29 szervezet vesz részt 12 országból (Portugália, Szlovénia, Egyesült Királyság, Magyarország, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Németország, Írország, Bulgária, Hollandia, Ciprus).

A RADIANT projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma: 101000622).

Ki felel érte?

Kelemen Eszter

 

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?

Bővebben...