Main picture

Olvasókörök az élelem-önrendelkezésről

A Szolidaritási Akciócsoport (SzACs) Szolidaritási Élelem munkacsoportja október óta minden hónap utolsó hétfőjén online olvasóköröket szervezett. Az olvasókörök célja az volt, hogy az élelem-önrendelkezés fogalmát, hazai és nemzetközi gyakorlatát minden lehetséges szempontból körbejárják a kerekasztal-beszélgetésre meghívott civilek, gazdálkodók, aktivisták és kutatók. A nyári szünet előt egy rövid kérdőívet osztottunk meg a közel 150 regisztrált résztvevővel, akiket arról kérdeztük, mit tapasztaltak az olvasókörökön, és milyen programokat várnak a szervezőktől a közeljövőben.

A SzACs heti rendszerességgel gyülekező munkacsoportja a Szolidaritási Élelem munkacsoport. Ennek aktív tagjai a Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG), a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER), a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK), a Fordulat Társadalomelméleti Folyóirat és a Szolidáris Gazdaság Központ (SZGK) munkatársai.

A havonta megrendezésre kerülő online olvasóköröknek nevezett kerekasztal-beszélgetések célja, hogy az élelem-önrendelkezéshez kapcsolódó témákat (14 témakört), mint például a földzsákmánylást, háztájizást és a kistermelők helyzetét szabadon megvitassuk és egymás nézőpontját jobban megismerjük. Ehhez minden alkalommal kiválasztottunk egy gondolatébresztő olvasmányt. Ezek általában hosszabb tanulmányok, újságcikkek, szakmai publikációk vagy akár videók.

 

Az olvasókörök felvételei, az olvasmányok és a részletes program az ESSRG online kurzus felületén elérhető:

Az élelem-önrendelkezésről (2020.07.07.)

Élelem-önrendelkezés és megélhetés a gazdálkodók nézőpontjából (2020.10.26.)

Gazdasági globalizáció: mit jelent ez a mozgalomszervezés szempontjából? (2020.11.30.)

A földhöz jutás lehetőségei és kihívásai (2021.01.25.)

Háztájizás: élelem-önrendelkezés a gyakorlatban (2021.02.22.)

Élelem-önrendelkezés és kritikai pedagógia (2021.03.29.)

Élelem-önrendelkezés és klímaválság (2021.05.31.)

 

A résztvevők által javasolt témák:

  • ökogazdaságok ökolábnyoma
  • élelem-önrendelkezés mint közjó
  • szolidáris gazdaság elmélete
  • hazai alternatív élelmrendszerek típusai
  • aquapónia és hidropónia
  • fogyasztói tapasztalatok
  • közösségi és családi vállalások az élelem-önrendelkezésben

 

Visszajelzések az olvasókörök résztvevőitől:

“Tetszett az előkészítés módszere, a témák felvezetése és az irodalom ajánlása, a videók későbbi megtekinthetősége. A műhelymunkák (szekciók) egyidejű lebonyolítása nehézkes, sokszor nagyon halkan lehetett hallani előadókat.”

“Az eszmecsere segítette. Hasznos, hogy van mindig olvasmány is. Jók a meghívottak, bár lehet, hogy némelykor túl sokan vannak, s nem alakul ki igazán köztük beszélgetés. Vitaszerűbbé tenném az eseményeket.”

“Az előkészítéshez a szakmai, jogi szabályozási hivatkozások is hasznosak lennének, ami a résztvevők témában való ismereteit kicsit közelítheti.”