Main picture
Hírek

Magbörzék országszerte

Nyugat-Európában és az amerikai kontinensen nagyobb hagyománya van a vetőmagok csereberéjének, de az elmúlt években hazánkban is egyre több magbörze szerveződik a kerti munkák kezdetét megelőző időszakban.

 

fotó: Bori Dániel

Január végétől kezdve az ország számos településén szerveznek magbörzét azok, akik nem boltban vásárolt magokat szeretnének vetni a kertjükbe. Az egyes események házirendje részleteiben eltérhet egymástól, vannak azonban olyan általános irányelvek, melyeket minden magbörze szervező szem előtt tart. Ilyen például az is, hogy a csereberékre csak olyan, saját kertből származó szabadelvirágzású zöldségeket, fűszernövényeket, gabonák magját, illetve gumókat, hagymákat, töveket, hajtásokat, oltóvesszőket, palántákat várnak, amiket a magbörze résztvevője már 2-3 éve termeszt, fenntart, jól ismer. Így az esemény résztvevői nem csak magokat (vagy egyéb szaporítóanyagot) cserélnek egymással, hanem az adott fajta tulajdonságaira, termesztésére, felhasználására vonatkozó tudást is továbbadják. Ilyen módon a magbörzék nagyban hozzájárulnak a helyi fajták és tájfajták fenntartásához és a hozzájuk kapcsolódó hagyományos tudás megőrzéséhez.

Magbörzék szerveződnek városokban és falvakban is, vannak évek óta aktív helyszínek – például Bátor, Kecskemét, Pécs vagy Szeged – és vannak olyanok is, ahol 2020-ban rendeznek először magbörzét, például Telkiben, Vácon vagy Zsámbokon. Budapest különböző kerületeiben is szinte minden hétvégére jut legalább egy esemény, amiken a balkonkertészek is találhatnak maguknak hasznosítható magokat. A magcsereberével párhuzamosan a szervezők igyekeznek egyéb programlehetőségeket is biztosítani, ami a kertészet iránt elhivatott közönségtől érdeklődésre tarthat számot, így helyet kaphatnak különböző bemutatók, előadások, gyerekprogramok is.

A Magház – közösségi hálózat a mezőgazdasági sokféleségért három ingyenesen letölthető dokumentummal készült a 2020-as magbörze szezonra: a magfogás alapjait és alapvető fogalmait bemutató Magfogási Praktikummal, egy egyoldalas összefoglalóval a paradicsom magfogással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és egy katalógussal, amiben azok a fajták szerepelnek, amiknek a magjait a Magház a 2020-as magbörzékre nagyobb mennyiségben tud vinni.

 

fotó: Bori Dániel

 

fotó: Magház – Közösségi hálózat a mezőgazdasági sokféleségért

 

fotó: Kemese Fanni