Main picture
Hírek

Kutatók éjszakája programok az ESSRG-nél | 2017

Az ESSRG olyan EU-s kutatási projekteket mutat be, amelyek a természet és a társadalom kölcsönhatásait vizsgálják különböző szinteken.

Kutatók éjszakája | 2017. szeptember 29. – Helyszín: Impact Hub Budapest, Ferenciek tere 2.

A programoknak az Impact Hub Budapest ad otthont – egy társadalmi innovációra létrehozott közösségi iroda, amely olyan kezdeményezéseket és vállalkozásokat köt össze, amelyek a profitot maradandó értékek teremtésére költik, amellyel elősegítik a társadalom fejlődését.

Programok:

16.00-20.30: Ember és természet 50 év múlva. Kiállítás a szárazság sújtotta homokháti általános iskolás gyerekek rajzaiból.

A gyerekrajzok ember és természet kapcsolatának lehetséges irányait mutatják be a Kiskunsági Homokhátságon, 50 éves időtávon. Az OpenNESS (EU FP7) kutatás keretében készült gyerekrajzok segítették a kutatókat, hogy a jövőt érintő tájhasználatról ma meghozott döntésekbe a gyerekek hangját – várakozásait, reményeit, félelmeit – is be tudjuk építeni. A kiállítás közös megtekintése után 16.00-17.00 között kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség a projekt magyarországi kutatóival a projekt további tanulságairól.

17.30-19.00: A természet sokfélesége gyönyörködtet, de mit tehetünk e változatosság csökkenésének megállítására?

A science café három meghívott vendége egy-egy kézzelfogható példán keresztül mutatja be a természetvédelmi döntéshozatal gyakorlati dilemmáit helyi, országos és nemzetközi szinten. Ezután a közönség kérdéseivel, hozzászólásaival maga irányíthatja a beszélgetés fonalát. Az eseményről videofelvétel is készül, és online részvételre is lehetőség lesz. A science café az EKLIPSE (EU Horizon 2020) projekthez kapcsolódik.

19.00-20.30: Sokféleség az asztalunkon: a hüvelyes növények szerepe az étkezésben.

Kóstolóval egybekötött kötetlen beszélgetés és recept cserebere, amely a hüvelyes növények (pl. babfélék, zöldborsó, lencse, csicseriborsó) változatosságára, és étkezésben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A hüvelyesek fontos fehérjeforrást jelentenek számunkra, és a húsokhoz képest kevesebb szén-dioxid kibocsátással termelhetők meg. Ráadásul termesztésük sok esetben javítja a talaj nitrogén-megkötő képességét, így ökológiai szempontból is előnyösek. Mégis, a zöldbabfőzeléken és a borsólevesen kívül alig találkozunk velük a mindennapi étrendben. A TRUE (EU Horizon 2020) projekt keretében, az AgriKultival és a Házikóval közösen hívunk mindenkit, aki szeretné a hüvelyeseket a megszokottól eltérő formában (is) az étrendje részévé tenni.