Jobb döntések a biodiverzitás és az emberek érdekében

Hogyan tudjuk megérteni és befolyásolni a biodiverzitást érintő döntéshozatali folyamatokat?

Létezésünk a biodiverzitáson alapul – biztosítja az alapvető ökoszisztémát, amelynek köszönhetően fennmaradunk és gyarapodunk. Ugyanakkor az emberi életet és magát a bioszférát is fenyegeti a biodiverzitás globális méretű és egyre gyorsuló ütemű csökkenése. Annak ellenére, hogy biodiverzitás fontosságának egyre több tudományos bizonyítéka áll rendelkezésre, a politikai és egyéb napirendekben még mindig mellőzött a szerepe. Hogyan változtathatunk ezen a riasztó helyzeten?

Naponta hozunk olyan döntéseket, amik hatással vannak a biodiverzitásra. A legmagasabb kormányzati szinttől kezdve a döntéshozók támogathatnak vagy megakadályozhatnak a biodiverzitás csökkenéséért leginkább felelős politikákat, a természeti erőforrások túlhasználatát (kizsigerelését) és az intenzív mezőgazdaságot. Üzleti vállalkozások vezetői dönthetnek olyan beruházások mellett, amik legalább fenntartják, de inkább elősegítik, vagy a szokásos üzleti forgatókönyv szerint a biodiverzitás csökkenéséhez vezetnek. Még egyéni szinten is letehetjük a voksunkat biodiverzitás-barát vagy egyéb megoldások közt, a fogyasztási és életstílus választásaink függvényében.

A kulcskérdés az, hogy mi vezet az ilyen döntésekhez? A biodiverzitás riasztó csökkenését és annak életünkre és egészségünkre gyakorolt hatását látván nagyon fontos lenne tudni, hogyan hozzuk meg a döntéseinket. Hogyan tekintünk a biodiverzitásra, és hogyan beszélünk róla? Milyen tényezők befolyásolják a választásainkat? Hogyan idézhetünk elő rendszerszintű változásokat a biodiverzitás, az ökoszisztéma jobb megőrzése és általában a jövőnk érdekében?

Ezeknek az alapvető kérdéseknek a vizsgálatával a PLANET4B projekt hozzá kíván járulni a biodiverzitást érintő döntéshozatali folyamat megértéséhez és befolyásolásához. Transzdiszciplináris, kreatív, cselekvésközpontú és részvételi kutatás útján a projekt elméleteket, módszereket és jó gyakorlatokat gyűjt és elemez annak érdekében, hogy áthidalja a tudás és a hatékony döntéshozatal közti szakadékot. Az eredmények összegezve és EU és globális szintre emelve segítik a szakpolitikákat, üzleti vállalkozásokat és a civil társadalmat abban, hogyan lehet átformáló változásokat előidézni.

A PLANET4B projekt 16 európai partner (egyetemek, civil szervezetek stb.) együttműködésében valósul meg, 2022. novembere és 2025. között az Európai Unió Horizon Europe kutatási és innovációs programja támogatásával, szerződésszám 101082212. A projektet támogatja a UK Research and Innovation (UKRI) az Eygesült Királyság Horizont Európa támogatási garanciája keretében. A projektet támogatja a Swiss State Secretariat for Education, Research and Innovation (SERI).

Projektek

Összes megtekintése »

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...

Természetalapú megoldásokkal a közösségekért

Természetalapú megoldások a biológiai sokféleség és az éghajlati válság kezeléséhez szükséges társadalmi változások érdekében.

Bővebben...

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...