Vannak szociális és terápiás kertek Közép-Európában?

2017 áprilisában a Kassa melletti Družstevná pri Hornáde településen a Life from Soil Erasmus+ projekt rendezvényén vettünk részt. Az InSPIRES projekt green care ágának hazai elindítása előtt (bővebb információt itt talál a folyamatról) fontosnak tartottuk, hogy megismerjük azokat a szereplőket a környékbeli országokból, akik a természet gyógyító erejére épülő terápiás megoldásokat kínálnak.

A program keretében körbejárhattuk a szlovák SOSNA Ekocentrum terápiás és oktatási célú kertjét, ahol illatos gyógynövények, izgalmas kerti megoldások és hagyományőrző gyümölcs- és zöldségfeldolgozó eszközök segítségével repítenek vissza kicsiket és nagyokat nagyszüleink lassúbb, természetközelibb és emberléptékűbb világába.

Később a Lipka nevű szervezet munkájával is megismerkedhettünk, ami Csehország egyik legrégebbi környezeti neveléssel foglalkozó intézménye. Oktatási programjaikon évente több mint 20 000 diák vesz részt.

Kitekintésként virtuális sétát tehettünk a brit Garden Organic égisze alatt működő terápiás, városi és közösségi kertekben.

 

Képek forrása: a Life from Soil Erasmus+ projekt Facebook oldala