TRUE

A TRUE projektben a hüvelyes növények értékláncát fejlesztjük.

A TRUE (TRansition paths to sUstainable legume-based systems in Europe) alapja a tény, hogy a hüvelyes növények (csicseriborsó, bab, lencse) termelése és fogyasztása világszerte csökken. Mindeközben az utóbbi évtizedben – élelmiszer-rendszerünk élelmezésbiztonsági és a fenntarthatósági problémáinak felerősödésével – e fehérjenövények váltak az élelmezéspolitikai viták főszereplőivé, mint megbízható és aláértékelt fehérjeforrások.

A projekt során olyan szakpolitikai innováció esélyeit keressük, amely lehetővé teheti, hogy az élelmiszer-rendszerünk élelmezés- és táplálkozásbiztonsági kihívásainak a hüvelyes növények használatán és megfelelő támogatásán keresztül jobban megfeleljünk.

További részletek a projekt honlapján: https://www.true-project.eu/ 

A projekt során elért eredményeinkről, elvégzett feladatainkról itt olvashat angol nyelvű összefoglalót.

 

Ki felel érte?

Balázs Bálint

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...