Main picture
Hírek

Már Magyarországon is írnak fel receptre erdőjárást, ami több százezer súlyos depresszióson segíthetne

Tudományosan igazolt, hogy a természettel való közvetlen kapcsolat és tapasztalás enyhít a mentális betegségeken – mondta Mihók Barbara ökológus és mentálhigiénés szakember, az ESSRG és a Szegedi Tudományegyetem kutatója és a Természet és lelki egészség című tanulmány első szerzője a Másfélfok szervezésében megvalósult online beszélgetésen. Felidézte, hogy ezt a tudást már külföldön és hazánkban is elkezdték beépíteni az orvosi gyakorlatba, bár a magyar egészségügyi ellátórendszerbe nem egyszerű bevinni újításként. A Qubit cikke

Magyarországon a Hegyvidéki Zöld Recept program keretében a budapesti 12. kerület orvosai receptre írhatják fel a különféle mozgásformákat, köztük a természetjárást, a túrázást vagy például az egészségmegőrző erdőjárást nyugdíjasoknak. Szintén hasonló célokat szolgál a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület és az Érdi Önkormányzat együttműködésével létrejött, Sétálj az orvossal nevű informális program. A külföldi példákat tekintve, korábban mi is megírtuk, hogy Kanadában az orvosok évente egyszer ingyenes beutalót adhatnak betegeiknek az ország nemzeti parkjaiba, az Egyesült Államokban pedig már több mint tíz éve működik hasonló program. (…)

Mihók az előadásában hangsúlyozta, hogy (…) a koronavírus-járvány (… óta) látványosan megugrott a mentális betegségekkel küzdők száma, az ellátórendszer pedig szinte roskadozik a kihívások alatt. A szakember szerint a mentális betegeknek nagyon nehéz tb-támogatott formában segítséghez jutniuk, miközben a kereslet óriási.

Emiatt Mihók szerint érdemes megnézni, milyen eszközökhöz tudunk nyúlni az ellátórendszeren kívül, hogyan tudjuk másképp támogatni ennek a népegészségügyi problémának a megoldását, és hogyan kapcsolódhat mindehhez a természet.

A teljes cikk a Qubit-en olvasható