Main picture
Hírek

Kutatjuk a reményt – szociodráma az ESSRG irodában

A TRIGGER-hez kapcsolódóan múlt ősszel indított Remény Projektünk újabb állomáshoz érkezett.

Egy szociodráma workshopon folytattuk a reflexiót azzal a céllal, hogy ezzel a módszertannal is feldolgozzuk a környezeti aggodalmak, reziliencia, kiégés stb témáját, és körbejárjuk, hogyan tudjuk mentális jól-létünket megőrizni a társadalmi-ökológiai polikrízis közeli tanulmányozásában.

A Kiégéstől a reményig címet viselő workshop a 8. Nemzetközi Szociodráma Konferencia helyi közösségi eseményeként valósult meg. Az ESSRG csapattagokon és együttműködő partnereken kívül a nemzetközi konferencia résztvevői közül is megjelentek az eseményen. Manuela Maciel és Horváth Kata csoportvezetők segítségével egy intenzív és mély folyamatban volt részünk, ahol a beszédnek kevés, a mozgásnak, játéknak, spontaneitásnak annál több szerepe volt.

A szociodráma módszere kiválóan alkalmas arra, hogy elhagyjuk a megszokott gondolkodási keretezéseinket, és újszerú élmények révén járjunk körbe az akár elsőre nehezen megközelíthető témákat is – mint a remény vagy a kiégés.

A Konferencián a workshopot megelőző kerekasztal beszélgetésen  Mihók Barbara kutatónk részvételével emellett inspiráló eszmecsere folyt arról is, miért lehet a szociodráma módszertana egy fontos eszköz az ökológiai válság tanulmányozásában és a társadalmi változások elősegítésében.