Main picture
Hírek

Fotópályázat a mezőgazdasági sokféleségről kicsiknek és nagyoknak

Amikor a biológiai sokféleségről beszélünk, általában a természetközeli élőhelyek, a vadon élő állatok és növények jutnak eszünkbe – pedig ugyanekkora a változatosság a megművelt területeken, háziállataink és kultúrnövényeink között is. Ez a változatosság pedig életünk fontos részét képezi. A mezőgazdaság sokfélesége évezredek alatt alakult ki gondos kertészek és gazdák munkájának eredményeként, és amellett, hogy a klímaváltozáshoz alkalmazkodó termelés alapját képzi, ahogy a mondás is tartja: változatosságával gyönyörködtet. Ennek a változatosságnak az ünneplésére a PLANET4B projekt keretein belül a Magház Egyesülettel közösen fotópályázatot hirdetünk. A pályázaton öt kategóriában várjuk a mezőgazdasági sokféleség különböző arcait bemutató képeket – legyen szó balkonkertről, színes terményekről, iskolakertekről vagy egy családban fenntartott fajta történetéről. A nyertes fotókból ősszel kiállítás kerül megrendezésre.

Miért fontos erről a mezőgazdasági sokféleség témája?

A pályázat célja felhívni a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság sokfélesége nem csupán elengedhetetlen feltétele az élhető jövőnek, de szépségében is gyönyörködhetünk. A hosszú távon is fenntartható, életbarát mezőgazdasági termelés elengedhetetlen eleme a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak, hiszen működőképes termelési rendszerek nélkül az élelmiszer-biztonság alapjai kerülnek veszélybe. Az alkalmazkodás kulcseleme pedig a sokféleség, hiszen a változatos elemeket, élőlényeket tartalmazó rendszerek kevésbé sérülékenyek.

Mindezek mellett azonban nem elhanyagolható a mezőgazdasági sokféleség kulturális és esztétikai jelentősége sem. A vetőmagok, növényfajok és fajták a történelem során természetes módon és emberi közvetítéssel is folyamatosan mozgásban voltak. Gondos gazdák kezei válogatták a termesztésre érdemes magokat – és ebben a szelekciós folyamatban a jó termeszthetőség mellett olyan szubjektív szempontok is fontos szerepet kaptak, mint például a termés íze, formája vagy színe. Így alakult, hogy például a paradicsomnak már világszerte több mint 10.000 fajtáját termesztik. Világszerte több mint 6000 élelmiszernövényt termesztenek, mégis, a világ mezőgazdasági termelésének felét azonban összesen négy faj teszi ki: a búza, a kukorica, a cukornád és a rizs. Ha szeretnél többet tudni a mezőgazdasági sokféleségről, látogass el az ESSRG online kurzusaihoz vagy a Magház Egyesület blogjára!

A mezőgazdaság változatossága összességében drasztikusan csökken – bizonyos statisztikák szerint világszinten a 20. század eleji sokféleség 75%-át már elvesztettük. A mezőgazdasági sokféleség maradéka részben kis gazdaságokban, hobbikertekben, részben pedig országos és nemzetközi génbankokban lelhető fel, hiszen az ipari termelési rendszerek a magas hozam érdekében kifejezetten a termények egyöntetűségére törekednek. Ezzel a pályázattal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a változatosság fennmaradása mindannyiunk közös ügye – hiszen a mezőgazdasági sokféleség nem csak életet és élelmet ad, nem csak fontos kulturális örökségünk, hanem környezetünk szépségének és egészségének a fenntartásában is jelentős szerepet játszik.

A pályázat részletei:

A pályázatra beküldött fotókat augusztus 8-án éjfélig várjuk az alábbi öt kategóriában:

1. Sokféleség akcióban

2. DiverCity – mezőgazdasági sokféleség a városban

3. Iskolakerti közösségek

4. Történetek a kertből

5. Sokszínűség vagy egyhangúság?

Minden kategória első három helyezettjét könyvnyereményekkel, magcsomagokkal, valamint oktatási lehetőségekkel díjazzuk, emellett megjelenési lehetőséget kapnak a pályázatra beérkező képekből tervezett kiállításon. Az Iskolakerti közösségek kategóriában a pályázó pedagógusok külön díjazásban részesülnek! További részletek ITT olvashatók.

 

 

PLANET4B receives funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101082212.

 

 

This project is funded by UK Research and Innovation (UKRI) under the UK government’s Horizon Europe funding guarantee.

This work has received funding from the Swiss State Secretariat for Education, Research and Innovation (SERI).