TRANSIT

A TRANSIT projektben esettanulmányokon keresztül tárjuk fel a társadalmi innováció dinamikáját.

Miről van szó?

A TRANSIT (Transformative Social Innovation Theory) olyan társadalmi innovációs elmélet megalkotására törekszik, amely nemcsak a tudomány, hanem a szakpolitikai döntéshozatal, a társadalmi vállalkozók és egyéb felhasználók számára is hasznos. Célunk feltárni azokat a folyamatokat, társadalmi gyakorlatokat, új ötleteket, gondolkodási sémákat, szabályokat, társas viszonyokat és termékeket, amelyek transzformatív változásokhoz vezetnek.

 

 

Ez miért fontos?

A társadalmi innovációk a legégetőbb társadalmi kihívások megoldásához járulnak hozzá. A kutatás a rendszer szintű változások és a társadalmi innovációk kauzális (ok-okozati) összefüggését vizsgálja meg.

A fő kérdésünk: milyen feltételek mellett vezetnek rendszerszintű változáshoz a társadalmi innovációk? Illetve, a változások szereplőire milyen módon hatnak a transzformatív innovációs folyamatok?

A projekt a rendszerinnováció és a fenntarthatósági átmenet értelmezési kereteit használva kvalitatív esettanulmányok és kvantitatív meta-elemzés alapján megalapozó és összehasonlító kutatást végez. A projekt eredményei alapján kapacitásfejlesztési eszközöket is létrehoz szakpolitikai döntéshozók, civil szervezetek és társadalmi vállalkozók bevonásával.

További infók:

Hivatalos weboldal

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?

Bővebben...