TRANSIT

A TRANSIT projektben esettanulmányokon keresztül tárjuk fel a társadalmi innováció dinamikáját.

Miről van szó?

A TRANSIT (Transformative Social Innovation Theory) olyan társadalmi innovációs elmélet megalkotására törekszik, amely nemcsak a tudomány, hanem a szakpolitikai döntéshozatal, a társadalmi vállalkozók és egyéb felhasználók számára is hasznos. Célunk feltárni azokat a folyamatokat, társadalmi gyakorlatokat, új ötleteket, gondolkodási sémákat, szabályokat, társas viszonyokat és termékeket, amelyek transzformatív változásokhoz vezetnek.

 

 

Ez miért fontos?

A társadalmi innovációk a legégetőbb társadalmi kihívások megoldásához járulnak hozzá. A kutatás a rendszer szintű változások és a társadalmi innovációk kauzális (ok-okozati) összefüggését vizsgálja meg.

A fő kérdésünk: milyen feltételek mellett vezetnek rendszerszintű változáshoz a társadalmi innovációk? Illetve, a változások szereplőire milyen módon hatnak a transzformatív innovációs folyamatok?

A projekt a rendszerinnováció és a fenntarthatósági átmenet értelmezési kereteit használva kvalitatív esettanulmányok és kvantitatív meta-elemzés alapján megalapozó és összehasonlító kutatást végez. A projekt eredményei alapján kapacitásfejlesztési eszközöket is létrehoz szakpolitikai döntéshozók, civil szervezetek és társadalmi vállalkozók bevonásával.

További infók:

Hivatalos weboldal

Projektek

Összes megtekintése »

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...