Main picture

Mit hoz a jövő a civil tudomány számára?

Az EU-Citizen.Science projekt 3 év elmélyült munka és a platform közös megalkotását követően, 2021 decemberében véget ért. Az ESSRG az Európai Civil Tudomány Egyesületének (ECSA) alapító szervezeteként hozzájárult az EU-Citizen Science platform tartalmi fejlesztéséhez és terjesztéséhez.

 

Sok minden történt az elmúlt 3 évben:

 

Az EU-Citizen.Science platform az európai civil tudományok tudásközpontjává nőtte ki magát. Több mint 25 online kurzus került kidolgozásra, majd a platform online oktatás felületén vált hozzáférhetővé. Számos, elsősorban online események és megbeszélések hozták össze a konzorciumot, és tette lehetővé, hogy a civil tudomány iránt érdeklődő közösség ezekben a nehéz időkben is találkozhasson. A projekt által létrehozott kezdeményezések listáját még hosszan lehetne folytatni.

De a képek többet mondanak ezer szónál! Nézd meg az alábbi videót, hogy megtudd, mivel telt a projekt elmúlt 36 hónapja:

Az EU-Citizen.Science konzorcium örömmel értesült arról, hogy a platformot és a kommunikációs felületeket az ECSA veszi át és működteti a következő 5 évben. Biztosak vagyunk abban, hogy a nemzetközi szintű együttműködés még csak most veszi kezdetét! A platform köré épülő civil tudományos közösség  továbbra is használhatja a rendelkezésre álló különböző funkciókat!

Ha szeretnél naprakészen értesülni az ECSA-val és a platformmal kapcsolatos civil tudományos hírekről, itt iratkozhatsz fel az ECSA angol nyelvű hírlevelére. A közös hírlevél is egyike azoknak az eredményeknek, amelyekre az EU-Citizen.Science csapata kifejezetten büszke.

 

Az ESSRG a projekt 3 éve alatt különböző módon vett részt és járult hozzá az EU-Citizen.Science platform kidolgozásához. Összegyűjtöttük a kiemelkedő ESSRG momentumokat és megjelenéseket:

 

Balázs Bálint a projekt elején Vilniusban személyesen találkozott a projektpartnerekkel, hogy közösen kidolgozzák a projekt elindulásához szükséges ütemtervet és feladatokat.

Az EU-Citizen.Science projekt részeként az Európai Civil Tudomány Egyesületével közösen a “Storytelling” Kutatócsoport tagjai egy online kurzust készítettek a történetmesélés civil tudományban alkalmazható módszertanáról. Czeglédi Alexandra részt vett a kurzus kidolgozásában és tesztelésében. A kurzus az online képzési modulok listáján ingyenesen hozzáférhető.

A disszeminációs munkánk révén a platform híre eljutott a magyar civil tudományos közösséghez. A projekt kereténben képzési modulok kidolgozására és megvalósítására 10 szervezet kapott támogatást. A 10 díjazott közé bekerült Vadonleső a konzorcium támogatásával létrehozta az első magyar nyelvű civil tudomány témájú online kurzust. A tananyag az online képzési modulok listáján ingyenesen hozzáférhető.

Czeglédi Alexandra részt vett a “Milyen változások vannak a civil tudomány területén?” című rendezvényen, és beszámolt a platform új funkcióiról és online képzéseiről.

Czeglédi Alexandra az ACTION és az EU-Citizen.Science projektek által közösen szervezett online zárókonferencián megosztotta a projek 3 évében szerzett tapasztalatait és gondolatait a hazai civil tudomány helyzetéről.

A 3 év eredménye, hogy több hazai projekt és magyar nyelvű publikáció kapott láthatóságot a platformon. Ezek száma folyamatosan növekszik, ahogyan a civil tudomány koncepciója és gyakorlata egyre vonzóbbá válik a hazai kutatók és a civil szféra körében.

 

A projekt során létrehozott ESSRG szolgáltatások, tartalmak, kutatások és publikációk:

 

Az ESSRG kifejlesztett egy magyar nyelvű, civil tudományos online platformot, amely számos alulról jövő, civil és intézményi kezdeményezésnek biztosít online kutatásra alkalmas felületet. A Járókelőkutató célja, hogy összehozza a különböző szereplőket a magyarországi civil tudomány területén.

A videó bemutatja, hogyan működik a Járókelőkutató:

 

A Járókelőkutató egyik civil tudományos kezdeményezése a Magház kutatási igényeire szabva készült. A fiatal szervezet egy egyedülálló közösségi adatbázis kialakításába kezdett, amely a Magház tagjai által begyűjtött szabad fajták termesztésére és teljesítményére vonatkozó adatokat gyűjti össze.

A Magház kampányvideója bemutatja, hogyan működik az adatgyűjtő felület:

 

Czeglédi Alexandra és Balázs Bálint felvették a kapcsolatot a magyarországi civil tudományos kezdeményezésekkel, hogy a platform hírét minél szélesebb körben terjesszék. Emellett országos kutatást indítottak a civil tudomány hazai helyzetének felmérésére. 30 interjút készítettek, hogy jobban megértsék, hogyan és milyen módszerekkel dolgoznak a civil tudományban érintett kutatók, projektgazdák, koordinátorok és civilek.

Az ESSRG kutatói az ESSRG online oktatási felületén a civil tudományról egy 5 hetes online, interaktív kurzus anyagát dolgozzák ki magyar nyelven. Ez a képzés a Vadonleső által létrehozott első, magyar nyelvű képzési modul kiegészítő tananyaga lesz.

Mégis milyen jellegű kutatást nevezhetünk civil tudománynak? Balázs Bálint társszerzőként írt egy tanulmányt erről a kérdésről. A szerzők egy új módszert alkalmaztak elemzésükhöz, amely bemutatja, hogy milyen sokféleképpen értelmezik azt, hogy mi is a civil tudomány. Széleskörű értelmezésre invitálják az olvasókat, azzal kapcsolatban, hogy milyen tevékenységek tartoznak a szakterülethez.