InSPIRES

Az InSPIRES projektben a science shopok fejlesztése a célunk.

A science shop nem más, mint az az egyetemi oktatást, a kutatást és a civil társadalom ügyeit összekapcsoló és valós társadalmi hatást elérő partnerség.

A projekt keretében tehát olyan közösségi kutatást végző kezdeményezéseket keresünk, amelyek az érintettek aktív részvételére alapozva megpróbálnak hidat képezni az állampolgárok és a tudomány képviselői között.

Példaértékű gyakorlatokat gyűjtünk össze, hogy elősegítsük egy jövőbeli hazai hálózat kialakulását, valamint a sikeres és inspiráló példák nemzetközi szintű elismerését. Kiemelt célunk, hogy összesítsük a négy évtizede indult science shopok és a közösségi szintű részvételi kutatások tapasztalatait a társadalmi innovációs potenciál szempontjából. Mindezek alapján új science shop működési modelleket is tesztelünk, értékelünk.

A projekt illetve az ESSRG eredményeiről itt olvasható egy összefoglaló.

Ki felel érte?

Szakál Diana

Pataki György

Még több infó:

Hivatalos weboldal

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...