Main picture
Hírek

Fókuszban az állatasszisztált terápia

Az InSPIRES projektben társadalmi párbeszédet segítő módszerekkel alkotunk új kutatási és innovációs napirendet a természet gyógyító erejére építő terápiák témában.

Science shop-unk működésének lényege, hogy kutatási projektjeink valós társadalmi problémákra reflektáljanak. Olyan kutatási folyamatokat alakítunk ki, ahol már a kérdésfeltevésbe is bevonjuk az érintetteket, sőt a válaszadás is velük együtt zajlik. Azokat a hazai szervezeteket, kezdeményezéseket, gyakorló szakembereket keressük fel, akik a természet gyógyító erejére építő terápiás megoldásokat (pl. állatterápia, kertterápia stb.) kínálnak a jellemzően mentális problémával küzdő emberek számára.

Ebben a félévben öt Science Cafét szervezünk. A Science Café képzettségtől függetlenül, ítéletek és a másik meggyőzése nélkül, együttműködő szemléletű, egyenrangú állampolgárok közötti párbeszédre teremt lehetőséget. A hazai viszonylatban kevéssé kutatott témáról így minél szélesebb kör bevonásával alakíthatunk ki kutatási kérdéseket. A bárki számára nyitott, informális keretek között zajló Science Caféink gyakorló szakemberek szemszögéből tárnak fel egy-egy témát. A tanulságait a résztvevőkkel közösen dolgozzuk fel, és a kutatási napirend kialakítása során újra felajánljuk számukra a bevonódás lehetőségét. Az eseményeket a Care farm blog csapatával közösen szervezzük és a blog által működtetett Facebook oldalon tesszük közzé alkalmainkat, a beszélgetésekről készült videókat, podcast-okat és az előadókkal kapcsolatos cikkeket, interjúkat.

Fókuszban az állatasszisztált terápia

Első Science Café beszélgetésünkön több mint 40 résztvevő hallgatta Pieke Noémi pszichopedagógust, aki az általa megalkotott kapcsolatközpontú állatterápiáról mesélt. Eseteken keresztül mutatta be, hogyan dolgozik foglalkozásai során az Asperger-szindrómás gyerekek és a terápiás állatok között kialakult kapcsolattal.

A beszélgetésből kiderült, hogy a résztvevőket főként az állatok terápiás munkára való kiválasztása és felkészítése, a foglalkozások során végbemenő pszichológiai folyamatok, illetve a Noémi és Jakabos Hadassa klinikai szakpszichológus (a februári Science Cafénk vendége) által vezetett kutya- és kisállatterapeuta-képzés érdekelte.

Az eseményről rövid videó is készült:

A teljes beszélgetés podcastként érhető el:

Itt olvashat egy hosszabb interjút Noémivel: https://goo.gl/aCXzov

A Science Café sorozatra az InSPIRES projekt biztosít lehetőséget.

Az aktuális eseményekről itt talál további információt: https://www.facebook.com/carefarmblog/