Main picture
Hírek

Hogyan és mi kerül majd a tányérunkra 2030-ban? – Fit4Food Budapest Vízióalkotó Műhely

A Fit4Food2030 budapesti kezdeményezése keretében civil szervezetek, a közszféra és a magánszektor képviselőivel együtt Július 5-én arra kerestük a választ, hogy milyen az az élelmezési rendszer, amely képes lesz megfelelni a jövő kihívásainak.

A délelőtt folyamán egyértelműen kirajzolódott, hogy mennyire sokféleképpen gondolkozunk az élelmezés jövőjéről, illetve, akár ugyanazt  a kategóriát, mint például közösség,  vagy élelmiszer minőség is mennyire különböző tartalommal töltjük fel.

E mellett azonban számos téma konzisztensen jelen volt a beszélgetésben, amelyek érdemesek a tovább gondolásra, mind szakpolitikai szinten, mind a kutatási napirendek fejlesztése során.  Izgalmas kérdés például, hogy hogyan lehet egyszerre figyelembe venni a termelő (pl.: szolidaritás a hazai gazdálkodók felé), a természeti környezet (pl.: az ökológiai lábnyom csökkentése), illetve a fogyasztó (pl.:szabadon dönthessen arról, hogy mit eszik) érdekeit? Hogyan jelenik meg az élelmiszer fenntartahtóságáról való gondolkodás különböző közösségekben?

A pozitív változások mellett elkötelezett csapat gyűlt össze, amely kiváló kiindulóalapot ad arra, hogy egy a már meglévő közösségeket, hálózatokat, illetve kezdeményezéseket erősítő, illetve összekötő hálózat születhessen Budapesten.

Az alkalom során számos lehetséges együttműködés és továbbhaladási irányt azonosítottunk:

  • A már létező és felkutatott jógyakorlatok szélesebb körben való népszerűsítése és megosztása.
  • Közös rendezvények : ‚mini konferencia’, tréningek szervezése, innovációs folyamatok elindítása.
  • Programok gyerekeknek, fiataloknak, ahol a gyakorlatban, az alkalmazáson keresztül kerülnek kapcsolatba az élelmiszer rendszerrel, a fenntarthatóság témájával.
  • Közösségi termelői és logisztikai rendszerek népszerűsítése és fejlesztése.
  • Szemléletformáló képzési, oktatási programok gyerekeknek, szülőknek, illetve a vendéglátásban dolgozó szakembereknek.
  • Aktívabb kapcsolat kiépítése a kereskedelem szereplőivel.
  • Gyakorlatias workshopok a fogyasztók számára az élelmiszerpazarlás csökkentése témájában.
  • Az érdekközösségek, illetve hatalmi viszonyok feltárása és transzparenssé tétele.

A következő nagyobb körű találkozó 2018. Szeptember 10-én lesz. Továbbra is lehetőség van csatlakozni!