Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a felelősségteljes kutatás és innováció érdekében.

A Co-Change konzorcium partnerei (AIT, ESSRG, Tecnalia, Delfti Műszaki Egyetem, Újvidéki Egyetem, VTT, WWTF) kutatást végző és kutatást finanszírozó szervezetek, illetve gyakorlati partnerek, kormányzati szervek, ipari szereplők, tudományos etikai tanácsok és civil szereplők. A felelősségteljes kutatás és innováció (RRI) ugyan fontos kutatási témánk, ennek valós gyakorlatai már lényegesen kevéssé ismeretek. A projekt során az egymástól tanulás és a közös alkotó energiák felszabadításán keresztül lehetőséget kínálunk a felelősségteljes kutatást és innovációt kereső intézmények számára a belső normák, értékek és eljárások átalakítására – kapacitásépítés, minőségirányítás, hatásvizsgálatok és nyomonkövetés révén.

Az intézményi változást a szervezetekben létrejövő kísérleti terekben (Change Labek) a projekttagok alakítják a kutatást végző és finanszírozó szervezetek szereplőinek aktuális problémái körül. A változást nem felülről, új iránymutatások, eszközök, folyamatleírások vagy dokumentumok kialakításával képzeljük, hanem arra törekszünk, hogy tényleges feladataik mentén hozzunk létre felelősségteljes gyakorlatokat közösen a kutatásban, a technológiai fejlesztésben, az innovációs tevékenységekben és azok finanszírozásában részt vevő szereplőkkel.

Ezek a kísérleti terek felhasználhatják sok korábbi RRI projekt tanulságait és ezek alapján alakíthatnak ki testreszabott eszköztárat és saját gyakorlatokat a teljes innovációs ökoszisztémájuk számára. Támogatást nyújtunk partnerszervezeteinknek abban, hogyan intézményesítsék az RRI elvek mentén fogant változásokat intézményi ökoszisztémáik keretein belül.

A következő lépéseket tervezzük:

A WP1-ben áttekintjük az RRI-vel kapcsolatos meglévő tapasztalatokat, gyakorlatokat, projekteket és irányítási struktúrákat (beleértve az intézményi ökoszisztémákat). A WP2-ben közösen tervezzük meg a szükséges lépéseket. A WP3-ban létrehozzuk a kísérleti terheket, amelyek megoldást keresnek a szervezetükben jelentkező RRI problémákra. Nemzetközi felhívást is közzéteszünk, amelyre várjuk a különböző szervezeti szereplők legjobb RRI megoldásait. A WP4-ben létrehozunk a közös tapasztalatok alapján egy eszköztárat az RRI folyamatok segítésére. A WP5-ben a projekt eredményeit juttatjuk el a célcsoportoknak, honlap, konferenciák, és a közvetítő szervezetek segítségével. A WP6-ban a szervezeti változást segítő indikátorokat dolgozunk ki, amelyekkel könnyen montírozható a változási folyamat. A WP7-ben a sokféle tevékenység közös koordinálása történik. A projekt tanácsadói között a téma neves szakértői kaptak helyet. A véleményező testület pedig tapasztalt RRI projekt koordinátorokból áll, akik a hálózatépítést segítik.

A projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma: 873112).

Ki felel érte?

Balázs Bálint

Sipos Balázs

Bánsági Éva

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?

Bővebben...