FoTRRIS

A FotRRIS célja az, hogy feltérképezze a Felelősségteljes Kutatás és Innováció felé vezető utakat.

Miről van szó?

A FoTRRIS (Fostering a Transition Towards Responsible Research and Innovation Systems) célja az, hogy elősegítse a jelenlegi Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (K+F+I) rendszer átalakulását egy Felelősségteljes Kutatási és Innovációs (Responsible Research and Innovation, RRI) rendszerré, mivel a jelenlegi K+F+I rendszer nem teszi lehetővé a tudásban rejlő lehetőségek teljes kiaknázását és eljuttatását azokhoz, akiknek szüksége van rá, és úgy, ahogyan szükségük van rá.

René von Schomberg meghatározása szerint az RRI olyan „átlátható, interaktív folyamat, amelyben a társadalmi szereplők és újítók kölcsönösen fogékonyak egymás szempontjaira, miközben figyelnek az innovációs folyamatnak és létrehozott piacképes termékeinek az (erkölcsi) elfogadhatóságára, fenntarthatóságára és társadalmi kívánatosságára (azért, hogy a tudományos és technikai vívmányok helyesen ágyazódjanak be társadalmunkba)”.

Bár egyetértünk az RRI előbbi meghatározásával, alapvetőnek tartjuk, hogy a folyamat olyannyira együttműködésre alapuló legyen, amennyire csak lehetséges. Ennek megfelelően, a FoTRRIS célkitűzése az, hogy hatékony és hatásos módszereket kínáljon a kutatóknak, a civileknek, a vállalkozásoknak és a döntéshozóknak, hogy azok a glokális kihívásokat co-RRI módon oldhassák meg.

Módszertanunk az „átalakulás színtereinek” létrehozásán alapszik, amelyekhez egy-egy „szakértői sejt” elnevezésű támogató egység kapcsolódik. Az átalakulás színtereit olyan emberi közösségek alkotják, amelyek valamely glokális kihívás együttes közös megoldásában érdekeltek. A szakértői sejtek a co-RRI módszerekből felkészült kutatókból és gyakorlati szakemberekből állnak majd, akik megosztják elméleti és gyakorlati tudásukat az átalakulás színtereinek tagjaival.

 

Helyi kísérletünk

A FoTRRIS projekt elméleti alapjait Magyarországon a budapesti Wekerle-negyed helyi gazdaságfejlesztési stratégiájának megalkotásánál és alkalmazásánál teszteljük élesben.

Ki felel érte?

Pataki György

Balázs Bálint

Lengyel Erzsébet

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Twitter
Wekerle weboldal
A wekerelei kísérlet Facebook-oldala

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?

Bővebben...