FoTRRIS

A FotRRIS célja az, hogy feltérképezze a Felelősségteljes Kutatás és Innováció felé vezető utakat.

Miről van szó?

A FoTRRIS (Fostering a Transition Towards Responsible Research and Innovation Systems) célja az, hogy elősegítse a jelenlegi Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (K+F+I) rendszer átalakulását egy Felelősségteljes Kutatási és Innovációs (Responsible Research and Innovation, RRI) rendszerré, mivel a jelenlegi K+F+I rendszer nem teszi lehetővé a tudásban rejlő lehetőségek teljes kiaknázását és eljuttatását azokhoz, akiknek szüksége van rá, és úgy, ahogyan szükségük van rá.

René von Schomberg meghatározása szerint az RRI olyan „átlátható, interaktív folyamat, amelyben a társadalmi szereplők és újítók kölcsönösen fogékonyak egymás szempontjaira, miközben figyelnek az innovációs folyamatnak és létrehozott piacképes termékeinek az (erkölcsi) elfogadhatóságára, fenntarthatóságára és társadalmi kívánatosságára (azért, hogy a tudományos és technikai vívmányok helyesen ágyazódjanak be társadalmunkba)”.

Bár egyetértünk az RRI előbbi meghatározásával, alapvetőnek tartjuk, hogy a folyamat olyannyira együttműködésre alapuló legyen, amennyire csak lehetséges. Ennek megfelelően, a FoTRRIS célkitűzése az, hogy hatékony és hatásos módszereket kínáljon a kutatóknak, a civileknek, a vállalkozásoknak és a döntéshozóknak, hogy azok a glokális kihívásokat co-RRI módon oldhassák meg.

Módszertanunk az „átalakulás színtereinek” létrehozásán alapszik, amelyekhez egy-egy „szakértői sejt” elnevezésű támogató egység kapcsolódik. Az átalakulás színtereit olyan emberi közösségek alkotják, amelyek valamely glokális kihívás együttes közös megoldásában érdekeltek. A szakértői sejtek a co-RRI módszerekből felkészült kutatókból és gyakorlati szakemberekből állnak majd, akik megosztják elméleti és gyakorlati tudásukat az átalakulás színtereinek tagjaival.

 

Helyi kísérletünk

A FoTRRIS projekt elméleti alapjait Magyarországon a budapesti Wekerle-negyed helyi gazdaságfejlesztési stratégiájának megalkotásánál és alkalmazásánál teszteljük élesben.

Ki felel érte?

Pataki György

Balázs Bálint

Lengyel Erzsébet

Még több infó:

Hivatalos weboldal
Twitter
Wekerle weboldal
A wekerelei kísérlet Facebook-oldala

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...