Main picture
Hírek

Magbörzékkel a mezőgazdasági sokféleségért

A magcsereberélés a mezőgazdaság kezdete óta segít fenntartani az egyes növényfajok és fajták genetikai sokféleségét.

Az elmúlt évtizedekben, különösen az 1980-as évek Zöld Forradalma óta egyre nagyobb teret nyer az intenzív mezőgazdálkodás. A mezőgazdaság iparosodásának egyik következménye, hogy azok a növényfajták kerülnek előtérbe, amik a lehető legnagyobb terméshozamot képesek produkálni egy-egy területen. A betegségeknek és kórokozóknak való ellenállás, illetve a helyi klímához és adottságokhoz való alkalmazkodóképesség nem számít a legfontosabb szempontok közé, így az évtizedek, évszázadok során a helyi adottságokhoz alkalmazkodott fajták jelentősége visszaesett.

Napjainkban az iparszerű mezőgazdálkodás következtében a mezőgazdasági sokféleség folyamatosan csökken, hiszen az intenzív mezőgazdálkodási módszereknek nem kedvez a sok különböző fajta jelenléte. Erre a folyamatra válaszként újfajta, közösségi alapú vetőmag-hálózatok alakultak és alakulnak világszerte, így hazánkban is. Ennek a mozgalomnak köszönhetően ebben az évben Magyarországon is rengeteg magbörze került megrendezésre: Budapesttől kezdve Bátoron át Szegedig az ország számos pontján rendeztek magbörzéket január végétől március elejéig, a COVID-19 miatt kihirdetett vészhelyzet kezdetéig.

Az ESSRG a DYNAVERSITY projekt keretein belül az innovatív vetőmag-hálózatok társadalmi és gazdasági szempontból történő felderítésére koncentrál. A Magház közösségi hálózattal közösen év elején az ország több pontján is részt vettünk magbörzéken, ahová elsősorban helyi kiskertészek, hobbikertészek, városi kertészek látogattak el:

A magbörzéken általános szabály, hogy kizárólag saját termesztésű, szabadelvirágzású fajták magjait szabad csereberélni, gyári csomagolású, fajtaoltalom alatt álló, csávázott, hibrid és GMO magokat tilos a magbörzére vinni. Így a helyben termesztett, helyi körülményekhez alkalmazkodott fajták kerülnek előtérbe, s a magokkal együtt a növény termesztésével, védelmével és felhasználásával kapcsolatos tudás is terjed.

 

fotó: Kemese Fanni

 

fotó: Kemese Fanni

 

fotó: Bori Dániel