EU-Citizen.Science

Az állampolgári vagy közösségi tudomány olyan újításokat keres, amelyek társadalmi és szakpolitikai kihívások megoldása mellett tudományos kérdésekre is választ adnak.

Az EU-Citizen.Science projekt szándéka a közösségi tudomány elterjesztése. Az e célból létrehozott platform különböző közösségi tudományban használatos eszközöket és gyakorlati példákat mutat be – nemcsak állampolgárok, hanem kutatók és döntéshozók számára is. A Környezeti Társadalomkutatók a az európai közösségi tudomány egyesület (ECSA) tagjaként a téma hazai érintettjeivel dolgozik együtt, segítve tevékenységük láthatóvá tételét, az egyéni kezdeményezések hálózatba szervezését és az érdeklődők számára szervezett tréningek, tapasztalat-megosztások szervezését, valamint a kutatási és innovációs szakpolitika számára is javaslatot tesz a közösségi tudomány további elterjesztésére,  népszerűsítésére. Az EU-Citizen.Science projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma: 824580).

 

A projekt illetve az ESSRG eredményeiről itt olvasható egy összefoglaló.

 

Ki felel érte?

Balázs Bálint

Projektek

Összes megtekintése »

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...