Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak.

COACH projektünkben olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

A COACH projekt célja, hogy elősegítse a gazdák és a fogyasztók, az önkormányzatok és egyéb helyi szereplők közötti együttműködést és ezáltal növelje  a rövid élelmiszerláncok arányát. A helyi élelmezési rendszerek innovációjának támogatása által nem csak a gazdálkodók alkupozícióját szeretnénk erősíteni, hanem egyúttal kölcsönösen előnyös helyzetet teremteni mind a termelők, mind a fogyasztók számára. 

A projekt öt fő módon kívánja elérni ezt a célt:

– A COACH létrehoz egy „élő könyvtárat” 32 emblematikus, jó gyakorlatot bemutató példával 12 országból, amelyek bemutatják, hogy a gazdálkodók hogyan juthatnak el a fogyasztók által létrehozott lehetőségekhez, melyek segítenek jövedelmeik növelésében és abban, hogy stabilizálják a helyzetüket az élelmiszerláncokban.

– Mentoráláson keresztül támogatja a gazdálkodókat és az értéklánc legkisebb szereplőit, hogy a fogyasztói igényekre vonatkozó információkhoz jobban hozzáférjenek és javuljon a fogyasztókkal való kapcsolattartó képességük.

– Útmutatót dolgoz ki az ellátási lánc különböző pontjainak költség-haszon elemzéséhez, rámutatva a kisebb piaci szereplők számára nyíló jövedelemszerzési lehetőségekre.

– A közétkeztetési szereplők számára a legjobb európai gyakorlatokat mutatja be, amelyek alapján lehetőséget kaphatnak egészséges és friss kistermelői élelmiszerek közétkeztetési közbeszerzéséhez.

– Innovatív és hatásos kommunikációs stratégiát alkalmaz a projekt eredményeinek terjesztésére, az együttműködésen alapuló élelmiszerláncok kedvezőbb környezetének kialakítása és a résztvevő kezdeményezések támogatása érdekében.

Az ESSRG kutatói részt vesznek a megalapozó kutatás tervezésében, az esettanulmányok kiválasztásának koncepcionális és módszertani fejlesztésében, és vezető szerepet vállalnak az esettanulmányok összehasonlító elemzésének elkészítésében. A konzorcium tagjaival közösen képzési eseményeket, coaching és mentoring lehetőségeket és a politikai döntéshozók, a gyakorlati szakemberek és a kutatók bevonásával nemzetközi tudáscserét szerveznek.

A konzorcium koordinátora: Centre for Agroecology, Water and Resilience, Coventry University

Partnereink: FIAN, URGENCI, European Coordination Via Campesina, ICLEI, Firenze University, City of Copenhagen

A COACH projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma:101000918).

 

Projektek

Összes megtekintése »

Vad rokon növényfajok a fenntartható mezőgazdaságért

A vad rokon növények hozzájárulhatnak a változatosabb, fenntarthatóbb és táplálóbb élelmiszerek biztosításához.

Bővebben...

A hüvelyes növények előnyei

A hüvelyes növények és a hüvelyes alapú termesztési rendszerek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások előnyeinek értékelése

Bővebben...

Összehangolt földhasználati stratégiák a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének kezeléséért

A mielőbbi és összehangolt fellépés megállíthatja és visszafordíthatja a fenntarthatatlan földhasználatot és a földkészletek túlzott kiaknázását. Ehhez azonban gyors, egyidejű és összehangolt fellépésre van szükség a földhasználati döntéshozatalban érintett különböző döntéshozók részéről.

Bővebben...

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...