Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

A COACH Projekt célja, hogy elősegítse a gazdák és a fogyasztók, az önkormányzatok és egyéb helyi szereplők közötti együttműködést és ezáltal növelje  a rövid élelmiszerláncok arányát. A helyi élelmezési rendszerek innovációjának támogatása által nem csak a gazdálkodók alkupozícióját szeretnénk erősíteni, hanem egyúttal kölcsönösen előnyös helyzetet teremteni mind a termelők, mind a fogyasztók számára. 

A projekt öt fő módon kívánja elérni ezt a célt:

 -A COACH létrehoz egy „élő könyvtárat” 32 emblematikus, jó gyakorlatot bemutató példával 12 országból, amelyek bemutatják, hogy a gazdálkodók hogyan juthatnak el a fogyasztók által létrehozott lehetőségekhez, melyek segítenek jövedelmeik növelésében és abban, hogy stabilizálják a helyzetüket az élelmiszerláncokban.

-Mentoráláson keresztül támogatja a gazdálkodókat és az értéklánc legkisebb szereplőit, hogy a fogyasztói igényekre vonatkozó információkhoz jobban hozzáférjenek és javuljon a fogyasztókkal való kapcsolattartó képességük.

-Útmutatót dolgoz ki az ellátási lánc különböző pontjainak költség-haszon elemzéséhez, rámutatva a kisebb piaci szereplők számára nyíló jövedelemszerzési lehetőségekre.

– A közétkeztetési szereplők számára a legjobb európai gyakorlatokat mutatja be, amelyek alapján lehetőséget kaphatnak egészséges és friss kistermelői élelmiszerek közétkeztetési közbeszerzéséhez.

-Innovatív és hatásos kommunikációs stratégiát alkalmaz a projekt eredményeinek terjesztésére, az együttműködésen alapuló élelmiszerláncok kedvezőbb környezetének kialakítása és a résztvevő kezdeményezések támogatása érdekében.

Az ESSRG kutatói részt vesznek a megalapozó kutatás tervezésében, az esettanulmányok kiválasztásának koncepcionális és módszertani fejlesztésében, és vezető szerepet vállalnak az esettanulmányok összehasonlító elemzésének elkészítésében. A konzorcium tagjaival közösen képzési eseményeket, coaching és mentoring lehetőségeket és a politikai döntéshozók, a gyakorlati szakemberek és a kutatók bevonásával nemzetközi tudáscserét szerveznek.

A konzorcium koordinátora: Centre for Agroecology, Water and Resilience, Coventry University

Partnereink: FIAN, URGENCI, European Coordination Via Campesina, ICLEI, Firenze University, City of Copenhagen

A COACH projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma:101000918).

Ki felel érte?

Dominika Huczynska

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...

Contracts2.0

Az agrárgazdaság számos környezeti közjószág előállítására és fenntartására képes. A tájhasználati döntések során azonban legtöbbször a piacosítható termékek előállítása kerül előtérbe, ami gyakran aláássa a közjavak - pl. a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképesség, az ökoszisztéma szolgáltatások, vagy a biodiverzitás - fenntartását. A mezőgazdaság által előállított piaci termékek és közjavak közötti egyensúly megteremtésére olyan célzott közpolitikai intézkedésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a társadalom jóllétéhez elengedhetetlen közjavak fenntartását.

Bővebben...