Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak.

COACH projektünkben olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

A COACH Projekt célja, hogy elősegítse a gazdák és a fogyasztók, az önkormányzatok és egyéb helyi szereplők közötti együttműködést és ezáltal növelje  a rövid élelmiszerláncok arányát. A helyi élelmezési rendszerek innovációjának támogatása által nem csak a gazdálkodók alkupozícióját szeretnénk erősíteni, hanem egyúttal kölcsönösen előnyös helyzetet teremteni mind a termelők, mind a fogyasztók számára. 

A projekt öt fő módon kívánja elérni ezt a célt:

 -A COACH létrehoz egy „élő könyvtárat” 32 emblematikus, jó gyakorlatot bemutató példával 12 országból, amelyek bemutatják, hogy a gazdálkodók hogyan juthatnak el a fogyasztók által létrehozott lehetőségekhez, melyek segítenek jövedelmeik növelésében és abban, hogy stabilizálják a helyzetüket az élelmiszerláncokban.

-Mentoráláson keresztül támogatja a gazdálkodókat és az értéklánc legkisebb szereplőit, hogy a fogyasztói igényekre vonatkozó információkhoz jobban hozzáférjenek és javuljon a fogyasztókkal való kapcsolattartó képességük.

-Útmutatót dolgoz ki az ellátási lánc különböző pontjainak költség-haszon elemzéséhez, rámutatva a kisebb piaci szereplők számára nyíló jövedelemszerzési lehetőségekre.

– A közétkeztetési szereplők számára a legjobb európai gyakorlatokat mutatja be, amelyek alapján lehetőséget kaphatnak egészséges és friss kistermelői élelmiszerek közétkeztetési közbeszerzéséhez.

-Innovatív és hatásos kommunikációs stratégiát alkalmaz a projekt eredményeinek terjesztésére, az együttműködésen alapuló élelmiszerláncok kedvezőbb környezetének kialakítása és a résztvevő kezdeményezések támogatása érdekében.

Az ESSRG kutatói részt vesznek a megalapozó kutatás tervezésében, az esettanulmányok kiválasztásának koncepcionális és módszertani fejlesztésében, és vezető szerepet vállalnak az esettanulmányok összehasonlító elemzésének elkészítésében. A konzorcium tagjaival közösen képzési eseményeket, coaching és mentoring lehetőségeket és a politikai döntéshozók, a gyakorlati szakemberek és a kutatók bevonásával nemzetközi tudáscserét szerveznek.

A konzorcium koordinátora: Centre for Agroecology, Water and Resilience, Coventry University

Partnereink: FIAN, URGENCI, European Coordination Via Campesina, ICLEI, Firenze University, City of Copenhagen

A COACH projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma:101000918).

Ki felel érte?

Dominika Huczynska

 

Projektek

Összes megtekintése »

Jobb döntések a biodiverzitás és az emberek érdekében

Megérteni és befolyásolni a biodiverzitást érintő döntéshozatali folyamatokat.

Bővebben...

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...