Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Az EU Horizont 2020 programja azért finanszírozza a YouCount projektet, hogy Európa-szerte összegyűjtse a társadalmi kirekesztéssel fenyegetett fiatalok megélt tapasztalatait, és ezt kombinálva, a társadalmi kirekesztés és befogadás társadalomtudományi tudásával új ismereteket és innovációkat hozzon létre a kirekesztés által veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadásának javítására.

A YouCount projektben tehát a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok és a társadalmi kirekesztést kutató társadalomtudósok közös kutatócsapatokat formálnak Európa kilenc országában, és közösen dolgoznak a fiatalok társadalmi kirekesztésének, illetve befogadásának témáján. Mindezt az ún. civil társadalomtudomány (citizen social science, röviden: CSS) keretében végzik, amelyben különféle társadalomtudományi módszerekkel együtt dolgoznak a társ-kutatók, köztük a mobil applikációs adatgyűjtés nyújtotta lehetőségekkel is élve. A fiatalok tehát társalkotóivá válnak a tudományos kutatásnak és tudásteremtésnek.

A YouCount projekt a 15-29 éves korosztály bevonására törekszik. A fiatalok és a kutatók mellett további szakmai és szakpolitikai érintettek bevonását is célozza a projekt. Ennek érdekében az ún. living lab (valóságlabor) koncepciót követi. Ahogy a valóságlabor neve is tükrözi, a tudományos igényű és gyakorlati relevanciájú tudásteremtés konkrét helyszíneken, konkrét problémákkal és konkrét megoldásokkal foglalkozik mind a kilenc részt vevő országban. A cél a fiatalok társadalmi kirekesztésének megértésén túl tehát a valódi problémamegoldás az érintett fiatalokkal és a szélesebb szakmai érintetti körrel közösen. A YouCount ettől azt is reméli, hogy innovatív megoldások születnek mind a kilenc helyszínen, amiből az ifjúsági, szociálpolitikai és esélyegyenlőségi szakpolitikák egyaránt új tudást és ötleteket meríthetnek majd a veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadásának javítása érdekében.

Az ESSRG kutatói az adatelemzési munkacsomag koordinálását végzik a projektben. Kontakt személy: Pataki György

Ugyancsak az ESSRG kutatói fogják össze azokat a mester szakos és doktori kutatást végző fiatal kutatókat, akik bekapcsolódnak a projektbe. Kontakt személy: Czeglédi Alexandra

Az ESSRG magyar partnerként két esettanulmányt is vállalt a YouCount projektben. Mindkettő esetében egy-egy hazai partnerrel működünk együtt, akik az esetek helyszínein dolgoznak együtt a bekapcsolódó fiatal civil kutatókkal, s akiket a társadalmi kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok közül verbuválnak.

Az egyik eset partnere a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpontjának kutatói, akik a YouCount keretében létrehozták a „Közös Jelek Valóságlabort”. A szegedi kutatók a szegedi hallássérült fiatalokkal dolgoznak együtt annak érdekében, hogy a hallássérült fiatalok autonóm, felnőtt, teljes élet felé való törekvésének lehetőségeiről közösen gondolkodjanak, és közös akciókat szervezzenek. Kontakt személy: Mihók Barbara

A másik hazai eset partnere a PARforum kutatócsapata és a Siklósbodonyért Egyesület, akik hosszú ideje dolgoznak együtt Siklósbodonyban, egy elszigetelt, 150 fős, baranyai faluban élőkkel. A közös munka itt a helyiek mezőgazdálkodáshoz kapcsolódó fenntartható víziójának gyakorlatba ültetéséről szól, melyben a hazai permakultúra mozgalom (a MAPER) szakértői támogatják a siklósbodonyi lakosokat. Kontakt személy: Bartáné Somogyi Gina és Oblath Márton

A projekt ismertetőjét itt, az esettanulmányokat pedig itt tekintheti meg.

A projektet az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja (szerződésszáma: 101005931).

Ki felel érte?


Czeglédi Alexandra


Mihók Barbara

Oblath Márton

Bartáné Somogyi Gina

Gébert Judit

Juhász Judit

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?

Bővebben...