Main picture

Az IPBES tudósai, köztük két kutatónk, kapta az EuroNatur díjat idén

Rangos elismerést kapott az ENSZ biodiverzitással foglalkozó platformja, vezető kutatónk, Kelemen Eszter az egyik szakember, akit felkértek arra, hogy vegye át az elismerést.

Kelemen Eszter, két másik kutató társaságában vette át október 14-én az EuroNatur Környezeti Kiválóságért Díjat az IPBES kutatói nevében. Az IPBES, az ENSZ azon kormányközi platformja, amelyben tudósok és kormányok képviselői azért dolgoznak, hogy megállítsák a természeti sokféleség, a biodiverzitás csökkenését. Tudományos eredményeket gyűjtenek össze, hasonlóan az IPCC-hez, ami a klímaváltozással kapcsolatban készít jelentéseket döntéshozóknak.

A növények, állatok és élőhelyek sokfélesége – a biodiverzitás – nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a földi rendszerek egészségesen működjenek, és hogy a bolygó egészséges és biztonságos lakóhelye legyen az emberiségnek. A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Testület (IPBES) az ENSZ égisze alatt azért jött létre, hogy a biológiai sokféleség rohamos csökkenését nyomon kövesse, és javaslatokat tegyen e csökkenés megállítására. Több olyan jelentést publikáltak már, amelyek alapján a döntéshozók tudnak/tudnának a természet pusztulását megállító döntéseket hozni. Ezek között ott van a Globális Értékelés, melynél részletesebb leírás még nem készült a minket körülölelő természet állapotáról.

Az IPBES-ben több száz kutató dolgozik önkéntes alapon, köztük több magyar tudós is. Ezt a munkát ismeri most el a német székhelyű EuroNatur Alapítvány. Az október 14-én, Mainau szigetén megrendezett ceremónián három kutató vette át a díjat az IPBES kutatóközösségének képviselőjeként, köztük Kelemen Eszter, az ESSRG Nonprofit Kft. vezető kutatója.

A biodiverzitás csökkenése és az ökoszisztéma-szolgáltatások eltűnése legalább olyan súlyos következményekkel járó környezeti probléma, mint a klímaváltozás, mégis, a közgondolkodásban mindezidáig lényegesen kisebb teret kapott ez a téma. Az IPBES-ben végzett önkéntes munka számomra egyfajta misszió. Lehetőséget ad arra, hogy tudásomat és módszertani tapasztalatomat egy olyan ügynek szenteljem, amely kulcsfontosságú az utánunk jövő generációk jólléte szempontjából” – mondta el a díjátadó előtt Kelemen Eszter, aki 2014 óta dolgozik az IPBES-ben. Másik vezető kutatónk is a díjazottak között van, hiszen Pataki György az IPBES Multidiszciplináris Szakértői Paneljének kelet-európai országokat képviselő társelnöke és szakértője volt a szervezet működésének első négy évében.

 

Dr. Eszter Kelemen, Prof. Josef Settele és Dr. Yunne-Jai Shin átveszik a díjat.
Fotó: Gerald Jarausch

Az IPBES munkája lehetővé teszi döntéshozók számára azt, hogy jobban megértsenek összetett mechanizmusokat, és erre alapozva megismerjenek lehetséges, alternatív megoldásokat, amelyekkel reagálni tudnak a biodiverzitás csökkenésére és az élőhelyek elpusztítására” – mondta el Thomas Potthast, az EuroNatur elnöke indoklásképpen, hogy miért az IPBES kutatói kapják idén a díjat. „Emellett a díjazott kutatók személyes elköteleződésüket is bizonyítják a társadalom felé, a természetvédelem és a fenntartható fejlődés melletti látványos kiállásukkal” – tette hozzá Thomas Potthast.

Az EuroNatur Környezeti Kiválóságért díjjal olyan szervezeteket, egyéneket jutalmaznak, akik kimagasló elköteleződést mutatnak a természetvédelem, a környezetvédelem, a környezeti nevelés vagy a fenntartható fejlődés elősegítésének területén. Az elismerést 1992 óta adják át minden évben olyanoknak, akik hosszú távon, példamutatóan kötelezték el magukat a természeti erőforrások megvédésére.

Az EuroNatur oldalán olvashatnak a díjátadóról.

Borító fotó: Kerstin Sauer