SciCafe 2.0

A SciCafe 2.0 során IT-megoldásokat kutattunk és fejlesztettünk az állampolgárok és a tudomány együttműködésének támogatására.

Miről van szó?

A SciCafe 2.0 projekt célja az volt, hogy a hatékony eszközt nyújtson részvételi és deliberatív folyamatok menedzselésében, csoportos probléma-megoldási képességeink növelésében: tudományos kávéházi beszélgetések (Science Café), részvételen és konszenzuson alapuló kutatások (Delphi-módszer, világkávézó technika) szervezőinek a lebonyolítás optimalizálásához.

A projekt során az alábbi részvételi elköteleződést segítő IKT eszközöket fejlesztettük ki:

  • Tudományos kávéház (Science Café) lebonyolítása: A platform segítségével bármilyen Science Café rendezvény online megjelenítése menedzselhető. Beépülő Google Hangout modul közvetlenül indítható a platformról és többszálú kliens-szerver alkalmazás is kiegészíti. Bármilyen Google Hangout segítségével közvetített vita, beszélgetés rögzíthető, tárolható dokumentálható. A platform virtuális science cafék lebonyolítására is alkalmas.
  • Online világkávézó (World Café) menedzsment: a világkávézó technika rugalmas keretet kínál nagyobb csoportok vitáinak menedzseléséhez dokumentum-megosztás, Google Hangout, és online diszkusszió segítségével. Az online világkávézó eszközzel tematikusan – egy konkrét kérdés, probléma köré – szervezett asztalokhoz rendelhetők a résztvevők, hogy ötleteik egy közös szociális térben könnyen megjeleníthetők és összekapcsolhatók legyenek. A virtuális asztalok körül kialakított kis csoportok plenárissá is szervezhetők.
  • Delphi szakértői módszer: a szakértői panel online eszközök segítségével kérdőíves felmérésben vesz részt; a módszer az egyéni szakértői vélemények közös, konszenzusos világnézetté integrálását teszi lehetővé, amely grafikusan is megjeleníthető.

A kutatómunka eredményeképpen létrejövő platform szolgáltatás a Facebook és LinkedIn tartalmakban történő keresésre, releváns tartalom kinyerésére, megjelenítésére és ütköztetésre is alkalmas.

További infók:

Hivatalos weboldal

Projektek

Összes megtekintése »

Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

Bővebben...

Integrált városi élelmiszer-ellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...

Egészséges, fenntartható étkezési szokások kialakítása

A táplálkozási szokások és az étkezési minták egészségügyi, környezeti és társadalmi-gazdasági hatásait befolyásoló tényezőket vizsgáljuk.

Bővebben...

Ökológiailag fenntartható tápanyag-gazdálkodás

Milyen innovációk segítik, hogy 2030-ra legalább 20%-kal csökkenjen a műtrágyahasználat Európában?

Bővebben...