SciCafe 2.0

A SciCafe 2.0 során IT-megoldásokat kutattunk és fejlesztettünk az állampolgárok és a tudomány együttműködésének támogatására.

Miről van szó?

A SciCafe 2.0 projekt célja az volt, hogy a hatékony eszközt nyújtson részvételi és deliberatív folyamatok menedzselésében, csoportos probléma-megoldási képességeink növelésében: tudományos kávéházi beszélgetések (Science Café), részvételen és konszenzuson alapuló kutatások (Delphi-módszer, világkávézó technika) szervezőinek a lebonyolítás optimalizálásához.

A projekt során az alábbi részvételi elköteleződést segítő IKT eszközöket fejlesztettük ki:

  • Tudományos kávéház (Science Café) lebonyolítása: A platform segítségével bármilyen Science Café rendezvény online megjelenítése menedzselhető. Beépülő Google Hangout modul közvetlenül indítható a platformról és többszálú kliens-szerver alkalmazás is kiegészíti. Bármilyen Google Hangout segítségével közvetített vita, beszélgetés rögzíthető, tárolható dokumentálható. A platform virtuális science cafék lebonyolítására is alkalmas.
  • Online világkávézó (World Café) menedzsment: a világkávézó technika rugalmas keretet kínál nagyobb csoportok vitáinak menedzseléséhez dokumentum-megosztás, Google Hangout, és online diszkusszió segítségével. Az online világkávézó eszközzel tematikusan – egy konkrét kérdés, probléma köré – szervezett asztalokhoz rendelhetők a résztvevők, hogy ötleteik egy közös szociális térben könnyen megjeleníthetők és összekapcsolhatók legyenek. A virtuális asztalok körül kialakított kis csoportok plenárissá is szervezhetők.
  • Delphi szakértői módszer: a szakértői panel online eszközök segítségével kérdőíves felmérésben vesz részt; a módszer az egyéni szakértői vélemények közös, konszenzusos világnézetté integrálását teszi lehetővé, amely grafikusan is megjeleníthető.

A kutatómunka eredményeképpen létrejövő platform szolgáltatás a Facebook és LinkedIn tartalmakban történő keresésre, releváns tartalom kinyerésére, megjelenítésére és ütköztetésre is alkalmas.

További infók:

Hivatalos weboldal

Projektek

Összes megtekintése »

Civil társadalomtudományi projekt a kirekesztéssel veszélyeztetett fiatalok társadalmi befogadása témájában

Az európai és magyar fiatalok számos csoportja éli meg nap mint nap a társadalmi kirekesztés számos formáját. A fiatalok társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett csoportjai önmagukban is sokfélék, és nagyon sok megélt tapasztalattal és tudással rendelkeznek a társadalmi kirekesztés formáiról, illetve azokról a tényezőkről, melyek a társadalmi befogadást segítik vagy segítenék elő.

Bővebben...

Dinamikus értékláncok alulhasznosított növényeinkért

A RADIANT projektben az Európában alulhasznosított termesztett növények (például alternatív gabonanövények, ritka tájfajta gyümölcsök, vagy hüvelyesek) számára fejlesztünk dinamikus értékláncokat - ideértve alternatív élelmiszerek vagy takarmányok létrehozását, vagy hagyományos ételek népszerűsítését.

Bővebben...

Együttműködésen alapuló élelmiszerrendszerek

A COACH Projekt abból a felismerésből indul ki, hogy a gazdálkodók és a kistermelők nagyon gyakran sérülékeny szereplői a értékláncoknak. Az együttműködés során olyan megoldásokat keresünk, amelyek javíthatnak a kistermelők alkupozícióján, segíthetnek a piacra lépés akadályainak elhárításában és egy méltányos jövedelem biztosításában. Annak köszönhetően, hogy a társadalom egyre többet tud a környezeti válságról, és arról is, hogy a helytelen étkezés összefügg egyes betegségek kialakulásával, egyre inkább megjelenik a fogyasztói igény a jó minőségű, egészséges és fenntartható forrásból származó táplálékra. A környezetbarát mezőgazdasági termelésből származó táplálékot kereső fogyasztók ma már számos innovatív lehetőség közül választhatnak, amelyek a gazdálkodók számára is kiegyensúlyozottabb piaci helyzetet eredményeznek. 

Bővebben...

Közös értékteremtés a kutatásban

Intézményi szintű változásokat indítunk a kutatásetika, a nyílt hozzáférés, a társadalmi részvétel, a nemek közötti egyenlőség és a tudományos oktatás területén, a kutatás és az innováció szereplői körében.

Bővebben...