Main picture
Hírek

Láthatatlan Zöld – Részvételi kutatást indítottunk látássérültekkel

Részvételi kutatást indítottunk a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének tagjaival, melynek során feltérképezzük, mit jelent a természet megtapasztalásának élménye a látássérültek számára. Kutatásunk eredményeit javaslatok formájában meg is fogalmazzuk, és döntéshozók, turisztikai szakemberek számára közzétesszük.

A természetben töltött idő segíti testi, lelki egészségünk fenntartását. A természet „gyógyít”, és ez nem csak egy üres szólam: egyes országokban, például Skóciában már receptre írják fel a háziorvosok a természeti környezetben végzendő testmozgást, sétát, madármegfigyelést lelki, hangulati zavarokkal küzdő pácienseiknek. A természettel vagy annak elemeivel (kutyák, macskák, fák, virágok) való kapcsolódás sokaknak jelent olyan erőforrást, amiből töltődni tudnak vagy erőt meríthetnek.
A látássérült emberek életét a látókéhoz képest lényegesen több stressz és a mentális jóllétüket veszélyeztető tényező nehezíti. A gyógyító „természetélményhez” való hozzáférés könnyebbé tétele (mind infrastrukturálisan, mind az átélés szintjén) nagyban hozzájárulhat mentális, pszichés erőforrásaik „újratöltéséhez”.
A természet rendelkezésre áll megannyi csodájával és egészségvédő hatásával. Most induló projektünkkel az a célunk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a természetélmény, kapcsolat valóban elérhető legyen a látássérültek számára is. Vagyis egy olyan világért dolgozzunk, ahol a természettel való bármilyen kapcsolódás szabadon választható és kivitelezhető öngondoskodási lépés.

Az együttműködés menete

Kutatásunk során először azt térképezzük fel a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének (VAGYCSOME) tagjaival, hogy mit jelent a természet megtapasztalásának élménye a látássérültek számára. Majd közösen beszélgetünk arról, milyen feltételek teljesülése szükséges ahhoz, hogy a természetélmény még jobban átélhető legyen. Tervezünk közös kirándulásokat is, és a kutatásunk eredményeit javaslatok formájában meg is fogalmazzuk, amelyet döntéshozók, turisztikai szakemberek számára közzétesszük.
Részvételi projektünkben az érintett látássérült emberek maguk vesznek részt a kutatási folyamatban kutatóként. Projektünk egyben akcióorientált is, mivel eredményeinket valós élethelyzetben próbáljuk ki, és társadalmi változást kívánunk vele elősegíteni.
A kutatás első fázisában interjúk készülnek a VAGYCSOME tagjaival, ahol az interjúalanyok személyes természetélményeiket, tapasztalataikat osztják meg kutatónkkal. A következő szakaszban azon egyesületi tagokra számítunk, akik szívesen végeznek önálló adatgyűjtést hangjegyzetek segítségével. A folyamat további tervezését együttesen végezzük az egyesületi tagok bevonásával.
A projekt a Környezeti Társadalomkutatók Csoportjának (ESSRG) InSPIRES programja keretében valósul meg. Az InSPIRES-ben olyan közösségi kutatást végző kezdeményezéseket támogatnak, amelyek az érintettek aktív részvételére alapozva megpróbálnak hidat képezni az állampolgárok és a tudomány képviselői között.

A kutatást vezetik:
Mihók Barbara, ökológus, mentálhigiénés szakember (SZTE GTK, Viruló Műhely), barbaramihok@gmail.com,
Ballai Anna Mária, elnök, VAGYCSOME, elnok.szegedvakok@gmail.com