Éghajlatváltozás okozta egészségügyi veszélyek enyhítése

Az éghajlat, az egészség és az ökoszisztémák közötti kapcsolatrendszert vizsgáljuk.

TRIGGER projektünk (SoluTions foR mItiGatinG climate-induced hEalth tReaths) 15 országban 22 partner részvételével létrejött interdiszciplináris vizsgálat az éghajlatváltozás káros hatásainak (hőhullámok, légszennyezés, aszályok) egészségügyi kérdéseiről.

A vizsgálat három pilléren nyugszik: i) transzdiszciplináris vizsgálatok a rendszerszintű tudás kiépítése érdekében, ii) a kutatási eredmények integrálása és felhasználhatósága, valamint iii) gyakorlati know-how és működőképes eszközök kifejlesztése az éghajlatváltozással kapcsolatos, az emberi egészséget fenyegető kockázatok nyomonkövetésére, előrejelzésére és mérséklésére.

A TRIGGER projektben 5 éghajlat-egészségügy laboratórium létrehozására a cél, amelyek állampolgárok, gyakorlati szakemberek, döntéshozók közös alkotási folyamatára építenek.

A projekt a European Health and Digital Executive Agency (HADEA) támogatásának köszönhetően valósul meg (szerződésszám 101057739) 2022. szeptember 1. és 2027. február 27. között. Koordinátor: Alma Mater Studiorum – Universitá di Bologna.

Ki felel érte?

Domokos Júlia

Projektek

Összes megtekintése »

Az ellenállóbb európai erdőkért

A FORWARDS projekt egy olyan páneurópai monitoring és értékelő eszközt hoz létre – a ForestWard Observatory-t –, amely képes lesz bemutatni a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatását, és segíteni a döntéshozókat az erdőgazdálkodási döntések meghozatalában.

Bővebben...

Természetalapú megoldásokkal a közösségekért

Természetalapú megoldások a biológiai sokféleség és az éghajlati válság kezeléséhez szükséges társadalmi változások érdekében.

Bővebben...

Jobb döntések a biodiverzitás és az emberek érdekében

Hogyan tudjuk megérteni és befolyásolni a biodiverzitást érintő döntéshozatali folyamatokat?

Bővebben...

Integrált városi élelmiszerellátás

A városi élelmezési környezet fejlesztése – kulturálisan megfelelő, megfizethető, természetbarát módon előállított élelmiszerekkel.

Bővebben...