Biodiverzitás és Ökoszisztéma Bizottság találkozó Magyarországon | www.essrg.hu
Skip to Content

Biodiverzitás és Ökoszisztéma Bizottság találkozó Magyarországon

A Biodiverzitás és Ökoszisztéma Bizottság (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, röviden IPBES) nemzetközi szakértőkből álló csoportja Budapesten és Tihanyban tartja legközelebbi konferenciáját 2013. július 31. és augusztus 2. között, amelynek célja többek között a kelet-európai országok biológiai sokféleséggel foglalkozó tudományos közösségeinek támogatása, valamint az IPBES 2014-2018 közötti munkaprogramjának megvitatása.
Az IPBES legfőbb célja, hogy a biológiai sokféleség csökkenésének lelassítása, megállítása érdekében hidat képezzen a tudomány és a szakpolitikai döntéshozatal között, és segítse a kutatók és a döntéshozók közötti párbeszédet, információ áramlást.
Az IPBES 2012-ben alakult az ENSZ támogatásával, s Magyarország már ebben az évben csatlakozott a szervezethez. A jelenleg 25 szakértőből álló Bizottságnak Magyarország két jeles kutatója is tagja. Pataki György közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) vezető kutatója, és Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója képviseli országunkat a szakértői csoportban.  
Bővebb információ a magyarországi konferenciáról a Vidékfejlesztési Minisztérium internetes oldalán olvasható. Az IPBES hivatalos honlapja részletesen bemutatja a szervezetet.