Nemzetközi kurzus az akciókutatásról Budapesten | www.essrg.hu
Skip to Content

Nemzetközi kurzus az akciókutatásról Budapesten

2013 júniusában Magyarországon került megrendezésre az Action Research Action Learning Interest Group (röviden: ARALIG) egy hetes nemzetközi PhD kurzusa, amely az akciókutatás iránt érdeklődők számára ad lehetőséget a találkozásra, az ismeretek és tapasztalatok megvitatására. A kurzus a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolája és a Swedish University of Agricultural Sciences közös támogatásával valósult meg, melynek az idei évben a Budapesti Corvinus Egyetem adott otthont.
 
A résztvevők a Corvinus Egyetem Ph.D. hallgatói mellett Európa számos országából, valamint Mexikóból, Vietnámból, Mozambikból és Kenyából is érkeztek. A kurzus lehetőséget biztosított számukra, hogy az új módszerek és irányzatok megismerése mellett kutatási tapasztalataikat is megoszthassák és megvitathassák az akciókutatásban jártas senior kutatókkal. Az egy hét programjába olyan módszertani képzések kerültek, amelyek a hallgatók kutatási eszköztárát gazdagították, s e mellett nagy hangsúlyt fektettek a résztvevők gyakorlati tapasztalatinak bővítésére is. A kurzus első két napján Gáspár Judit és Gelei András (Budapesti Corvinus Egyetem) mutatta be a Social Photo Matrix módszerét. Az ezt követő 3 napban Christopher High (Open University, Nagy-Britannia) a részvételi filmkészítés (participatory video) elméleti és gyakorlati lehetőségeivel ismertette meg a csapatot. Ez utóbbinak részét képezte az az egész napos terepmunka is, amely során a szegedi akciókutató kollégák révén a kiskundorozsmai cigány szegregátumban élőkkel közösen próbálhattuk ki a részvételi video készítését. A közös főzés és a gyerekekkel való játék közben fényképeket, videókat és hangfelvételeket készítettünk az ott élőkkel, az ott élőkről. Az elkészült anyagokból a kurzus résztvevői szerkesztett kisfilmet és fényképtárat készítenek, amelyet később eljuttatnak a szegregátumban élőknek.
 
A vendég előadók utazását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1-210-0023 projekt támogatatta, a kurzus lebonyolításban a Közgazdaság Tudományi Egyetem Alapítvány segített.